Ekonomi

SGK açıkladı! Başvuranlara tek seferlik 24 bin TL ödeme yapılıyor!

SGK ölüm geliri ya da aylığı alırken evlenen ve bu durumda aylığı kesilen kız çocukları için tek seferlik 24 bin TL çeyiz parası ödemesi yapılacağını duyurdu. SGK çeyiz parası uygulamasından yararlanmak isteyenlerin bir takım şartları taşımış olması gerekiyor.

5jwsq7cngkqgub0nfiy2ng-001.jpg

5 YIL İÇİNDE BAŞVURU YAPMAK GEREKİYOR

Ülkemizde devlet vatandaşlara çeşitli ödemeler adı altında destek ödemeleri vermeye devam ediyor. Bu ödemelerden biri SGK çeyiz yardımı olarak geçiyor. 5 yıl içerisinde başvuranlara 24 bin TL ödeme yapacağını duyurdu.

2 YILLIK YETİM MAAŞI OLARAK HESAPLANIYOR

Bu yardım ödemelerinden faydalanmak isteyen kişiler için SGK çeyiz yardımı 2 yıllık yetim maaşı olarak hesaplanmaktadır. Anne veya da babasından ölüm aylığı alan kadınlar bu ödemeden yararlanabiliyor. 5 yıl içerisinde başvuru dilekçesi ile SGK İl Müdürlüğü ya da Sosyal Güvenlik Müdürlüklerine başvurmak yeterli.

0x0-faizsiz-kredi-mujdesi-15-bin-lira-kredi-destegi-veriliyor-geri-odeme-plani-ve-basvuru-sartlari-1609000074036.jpg

ÇEYİZ PARASI ÖDEMELERİ NE ZAMAN HESABA YATIRILIR?

Çeyiz parası adı altında 24 bin TL olarak verilen destekte ödemelerin hesaplara ne zaman geçirileceği de merak konusu oldu. Konu ile ilgili net bir süre bulunmuyor. Başvurulan SGK Müdürlüğünün yoğunluğuna göre ödeme süresinde değişkenlik olabiliyor. Çeyiz parası, yetim aylığının yatırıldığı banka hesabına başvurunun değerlendirilmesinden sonra yatırılıyor.

ÇEYİZ PARASI GERİ ÖDENİYOR MU?

Çeyiz parası geri ödenmiyor. Devletin vatandaşlara geri ödemesiz, tek seferlik ödediği bir yardım olarak ifade ediliyor. Geri ödemeli destek olarak adlandırılan yardımlar bankaların müşterilerine verdiği evlilik kredisi olarak geçiyor.

5jwsq7cngkqgub0nfiy2ng-001.jpg

ÇEYİZ PARASI ŞARTLARI NELERDİR?

Çeyiz parası ödemesinden yararlanmak isteyenlerin şu şartları taşıması gerekiyor:

Kişinin anne ya da babanın vefatından sonra yetim aylığı alması gerekiyor.

Çeyiz parası başvurusu için gerekli belgelerin hazır olması gerekmektedir.

Tek seferlik yapılan bir ödemedir.

SGK kapsamında çalışmaya başlayanlarda çeyiz parası başvurusunda bulunamamaktadır.

Başvuruda bulunmak için resmi nikahın kıyılması gerekiyor. Resmi nikahı olmayan kadınlara çeyiz parası ödemesi yapılamaz.