Gündem

Resmi Gazete’de yayımlandı! Böyle kullananlara ceza geliyor!

Elektrikli scooter’ları kapsayan düzenleme Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 15 yaşın altında olan kişiler karayollarında scooter ve bisiklet kullanmayacak. Sürücüler ise bisiklet ve scooter kullanan kişilere yol vermek zorunda olacak.

İKİ KİŞİ BİNENE CEZA VAR

Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yayımlanan kararın devamında ise, scootera iki kişi binenler için cezanın geldiği belirtildi.

5f843d4766a97c2fc0da6933.jpg

YOL VERİLECEK

Sürücüler, trafikte, sağa ve sola dönüşlerde bisiklet ve scooter kullanan kişilere ilk geçiş hakkını vermek zorunda olacakları ifade edildi. Aynı zamanda ayrı bisiklet yolunun ya da şeridin olması durumunda scooter taşıt yolunda ve motorlu bisikletler bisiklet yolunda kullanılamayacak.

0x0-asgari-ucrete-350-tl-zam-mujdesi-var-mi-2021-yili-asgari-ucret-brut-ve-net-zam-ne-kadar-olacak-iste-tarih-1600069153370.jpg

İKİ ELLE KULLANMAK ZORUNLU OLACAK

Aynı zamanda scooter’ı iki el ile kullanmak zorunlu olacak. E-scooter kullanan kişiler, sırtlarda taşınan kişisel eşya dışında yük ya da yolcu alması yasak olacak.

Yayalar, bisiklet trafiğine engel olmamaları koşulu ile yaya yolunun olmadığı yerlerde bisiklet yollarını kullanabilecek.

Azami hız sınırı da belirlendi. Scooter’lar otoyol ve şehirlerarası kara yollarda azami hız sınırı saatte 50 km üzerinde olan kara yollarında kullanmaması gerektiği ifade edildi.

scoo-ic-xjmn-cover-pcn5-cover.jpg

GÜNLÜK 16 KURUŞ

Belediyeler, bir scooter için günlük 16 kuruş ücret alacak. Aynı zamanda büyükşehir belediyelerine scooter ve bisikletlerin yol, park ve şarj istasyonlarını yapma görevi verilecek.