Dünya

DSÖ ilk kez onayladı! Acil olduğu duyuruldu

Pfizer/BioNTech işbirliği ile Türk bilim insanları tarafından üretilen koronavirüs aşısı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından dünyadaki ilk DSÖ acil kullanım onayı alan aşı oldu.

KORONAVİRÜS AŞILAMLARI BAŞLADI

21 Aralık’ta Avrupa Birliği’nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından koronavirüse karşı üretilen, BioNTech-Pfizer aşısına kullanım onayı verilmesinin ardından aşılamalar, 27 Aralık’ta Avrupa Birliği genelinde başladı. 

2020/02/25/cin-koronavirus-asisi1-.jpg

EMA’YA ONAY İÇİN BAŞVURU YAPILDI

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) onay için başvuru yapan Moderna’nın aşısının kullanımını ocak ayı başında onaylaması beklenirken ön değerlendirmesi süren AstraZeneca aşısına onayın ise ocakta çıkacağı tahmin ediliyor.

Koronavirüs salgının mutasyona uğradığı İngiltere’nin ise AstraZeneca aşısına birkaç gün içinde onay vereceği öğrenildi.

2020/02/26/koronavirus-salgini-dunyada-son-durum-ne-693289-5.jpg

30 MİLYON DOZ AŞI VERİLECEK

Türk bilim insanları tarafından üretilen aşıyı ortaya çıkaran Pfizer/BioNTech isimli şirket Türkiye’ye de yıl sonuna dek 550 bin doz aşı vereceği ve Mart 2021’e kadar aşının 4,5 milyon doz, daha sonra da varılacak mutabakata göre 30 milyon doza kadar çıkması bekleniyor.