Gündem

İstanbul için kötü haber az önce geldi! Su seviyesi yüzde 20’nin altına düştü!

Sonbahar ve kış aylarının kar ve yağmur yağışsız geçmesi, barajların her geçen gün daha da sıkıntıya girmesine neden oluyor. İstanbul için resmen alarm verildi. Barajlardaki içme suyu doluluk oranı yüzde 19,91 olarak açıklandı.

screenshot-7-001.jpg

HIZLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞMA YAPMAMIZ GEREKİYOR

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamasında önümüzdeki haftadan itibaren 2 yağışlı hava dalgasının olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

“Ama biz tabii ki meteorolojik modellerin tahmin tutarlılığı zaman arttıkça yanılma payları yüksek. Elimizde var olan su kaynaklarını sanki barajlarımızda su bitmişçesine veya yarın bitecekmiş gibi çalışma yapmamız gerekiyor. Kendi çapımızda suyu nasıl tasarruflu kullanırız diye hızlı bir şekilde çalışmalara devam etmemiz gerekiyor”

screenshot-6-001.jpg

“BEKLENEN YAĞIŞ GELİRSE, BARAJLARDAKİ SU SEVİYESİ YÜKSELECEK”

Meteoroloji’nin hava durumu tahminlerine de değinen uzman isim, tahmin tutarlığının zaman arttıkça yanılma payının da yüksek olduğunu belirtti. Dün bir yağış olduğunu, bundan sonra olacağı yağışların barajlara katkı sağlayacağını söyleyen Prof. Dr. Toros, “Yine meteorolojik tahminlere baktığımız zaman aslında pazartesi-salı yeni bir sistem geliyor. Onun etkisi olacak. Daha sonra Cuma günü yeni bir sistemin geldiğini görüyoruz, bu sistem bazı model sonuçlarına göre gerçekten güzel yağışlar bırakacak gözüküyor. Daha sonraki hafta gerçekten model sonuçlarına göre yağışlar gözüküyor. Ümit ediyorum ki 2021 yılı ocak ayında beklenen yağışı alırız. Beklenen yağışı aldığımız takdirde barajlardaki su seviyesi hızla yükselmeye başlayacak”

screenshot-5-001.jpg

SU TASARRUFU ETKİLİ

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“İstanbul sularının bir kısmı İSKİ barajlarında geliyor, bir kısmı da Melen Çayı veya Yeşilçay, Istranca derelerinden geliyor. Geçtiğimiz 2020 yılı boyunca Aralık harici önceki aylara baktığımız zaman 477 milyon metreküp suyun İstanbul dışından geldiğini görüyoruz. Ve Aralık ayındaki değerlere baktığımız zaman, her ne kadar Aralık ayında alması gereken yağışı almasa da kısmen de bir yağış aldık. Bu yağışın ciddi anlamda İstanbul barajlarına etkisi oldu. Yaklaşık olarak benim yaptığım hesaplara göre 30 milyon metreküp su kazancımız oluştu, su tüketimi azaldı. Sebepleri ise, hafif yağış da olsa buharlaşma azalıyor. Hava soğuk veya nemli geçtiği için su ihtiyacımız azalıyor. Bu zaten barajlardaki suyun azalmasına etkisi var. Aynı şekilde aslında birçok yayında Kasım ayında başlayan su tasarrufu çalışmaları yapıldı. Yaz döneminde 2019 ve 2020 yıllarındaki su tüketimine baktığımız zaman 2020 yılında fazlaydı. Kasım ayında bu değerlere baktığımız zaman 2020 yılında Kasım ayındaki su tüketimi geçen yılın Kasım ayındaki su tüketiminden az olduğu olduğunu görüyoruz. Burada da bu tür yayınların son derece etkili olduğunu görüyoruz”