Sağlık

Pandemi döneminde herkesin başına geliyor! Küçümsemeyin, ölüme kadar götürüyor!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu konuyla ilgili herkesi yakından ilgilendiren önemli bir açıklama yaptı. Salgın döneminde günlük düzeninin bozulduğunu ve buna bağlı olarak uyku problemi yaşayan kişilerin sayısında artış yaşandığını belirtti.

4df5d8e1f376002777fe0b143ac0d341.jpg

“ÖLÜME KADAR GİDER”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Akkoyunlu, yaptığı açıklamasında, “Bulguların ortaya çıkış şekli genel olarak uykusuzluk gibi genel geçer bir semptom olmakla birlikte uyku sırasında hareket bozukluklarına, hatta yarı koma ve koma haline ve maalesef ölüme kadar gider” ifadesini kullandı.

EN ÇOK BU HASTALIK GRUBU GÖRÜLÜYOR

Dünya üzerinde 100’e yakın tanımlanan uyku hastalığının olduğunu ifade eden uzman isim, şu ifadeyi kaydetti:

“Bu hastalıkları 3 ana bölümde inceleyebiliriz. 1’inci uykuda faz kayması ve uykunun süresinin azalması.Modern yaşam ve beraberinde getirdiği ışık kirliliği artık daha geç uyumamıza neden oldu.Bu durum uykunun kalitesini bozuyor ve uykudan alacağımız faydayı ciddi olarak azaltıyor.2’nci uyku uykunun yönetilmesinde problemler. Burada uykuyu kurgulayan beynin uykuyu yönetmesindeki yetersizlikler ve kodlamadaki hatalar rol oynar.Uykuda tamamen ortadan kalması gereken bedensel hareketler devam etmesi ile oluşan çok gizemli ve ilginç bozukluklar kümesidir. Son olarak da uykunun devamı sırasında horlama ile ortaya çıkan solunum sistemi bozukluklarıdır. Uyku bozukluğundan muzdarip kişilerin yüzde 95’i bu son guruptadır. En çok bu hastalık grubu görülmektedir”

fd23bd5eb2c4f23a01c9ce14b4fd9686.jpg

PANDEMİDE HERKESİN UYKU DÜZENİ BOZULDU

Pandemi döneminde uyku bozukluğu olan kişilerin sayısının arttığını belirten Prof. Dr. Akkoyunlu, sözlerine, “Gündüz ne kadar yaşıyorsak, gecemize o kadar etki ediyor. Gün içerisinde ne kadar hareketsiz kalıyorsak, gece uykusunda o kadar bozulmalar meydana geliyor.Gün içinde yeterince hareket edilmediği için o dinlendirici derin uyku maalesef gerçekleşmiyor.Pandeminin beraberinde getirdiği ruhsal baskıyla beraber, gece uykuları ciddi şekilde etkileniyor. Çok ilginçtir uyku vücudun savunma sistemini dengeleyen en önemli ögedir.Bu nedenle aslında bu uykudaki bozulmalar aynı zamanda Covid-19’a karşı savunmamızı da bozuyor. Aynı zamanda kovid-19’un, uyku üzerindeki olumsuz etkileri de söz konusu. Covid-19 geçirenlerde de ciddi şekilde uyku bozuklukları meydana geliyor.Sosyal olarak hem psikolojik baskı altında kaldığımız hem de genel olarak bedenimizin stres altında kaldığı bir dönem. Bu nedenle uykuda ciddi bozulmalar var.Hayatımızın düzeni bozuldu. Dolayısıyla geç yatıyoruz, geç kalkıyoruz “