Gündem

O bölgemizde kırmızı alarm verildi! Zehir toprağa ve suya karıştı!

Trakya’da meydana gelen şiddetli yağış sonrasında Ergene Nehri taştı. Yağış sonrası taşan zehirlerin yer altı sularına ve toprağa karıştığı ifade edildi. Detaylar haberimizde

AÇIKLAMALAR PEŞ PEŞE GELDİ

Türkiye koronavirüs salgını ile mücadele ederken, son dönemlerde meydana gelen yağışlarla uğraşıyor. Ergene Havzası’nda herkesi korkutan bir olay yaşandı. Halk sağlığı uzmanları tarafından yapılan peş peşe açıklamalarda, Ergene Nehri’ndeki zehirlerin toprağa ve yer altı sularına karıştığı belirtildi.

92a99370f578e8627d3e28ce8142284e.jpg

KİMYASAL ATIKLARLA DOLDU

Gelen bilgiye göre Ergene Nehri, uzun yıllar boyunca, sanayi atıklarının yaratmış olduğu tahribat sebebi ile kanalizasyon haline dönmüş durumda. 4. seviyede kirliliğin yaşandığı bölgede üzerin bir de aşırı yağış eklenince, yaşanan taşkının tarım arazilerini kimyasal atıklarla doldurmasına neden oldu.

“ÇOK CİDDİ SAĞLIK RİSKLERİ İÇERİYOR”

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı eski Başkanı üroloji ve patoloji uzmanı Prof. Dr. Osman İnci, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında riski, şu şekilde ifade etti:

“Taşkın çok ciddi sağlık riskleri içeriyor. Tarımsal alanlar su altında kaldı. Taşkınla gelen kimyasal atıklar ne olacak, bilmiyoruz. Taşkın bölgesindeki tarım arazilerinde ivedilikle toksitise ölçümleri yapılmalı. Yer altı sularının kirlenmesi de söz konusu. Toksik maddelerin taşındığı suyun ne kadarı yer altı sularına karıştı bilinmiyor. Ergene suyunun kapladığı topraklardan çıkacak mahsullerin halk sağlığına zararları araştırılmadan satışa sunulması riskler yaratır”

e614b4e426d4c501568518502d51cc01.jpg

BÖLGEDE 2 BİN 100 SANAYİ TESİSİ VAR

Trakya Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar, Çerkezköy’den Uzunköprü’ye kadar olan bölgede 2 bin 100 civarında sanayi tesisi olduğunu söyleyerek, “Nehirde sürekli tespit edilen diğer ağır metaller; kurşun, krom, demir, çinko, arsenik, sülfat, bakır gibi tehlikeli maddeler. Buğday tarlaları bu zehirli maddelerin yuvası haline gelen Ergene sularıyla kaplanmış durumda” dedi.