Ekonomi

Sigorta şartı yok! Evlilik sayesinde emekli olabilirsiniz!

Ülkemizde ne yazık ki, kadınların emekli olması için şartlar biraz zorlayıcı. 2008 yılı itibariyle iş hayatına atılmış bir kadının emekli olması için hem çalışma yılı hem de prim gününü doldurmuş olması gerekiyor.

Ancak bazı kadınlar, çalışma hayatlarına giremedikleri için geçerli olan süreyi tamamlayamıyor. Bu da onların emekli olma hayalini ertelemelerine ve hiç gerçekleştirememelerine neden oluyor. Gelen son bilgiye göre bu durumun değiştirilmesi için Meclis’e sunulan yeni yasa tasarısı ile kadınların emekli olabilmesi için birtakım prosedürlerin değişmesi bekleniyor.

0x0-acil-nakit-ihtiyaci-olanlara-mujde-bir-yil-surecek-faizsiz-kredi-imkani-bakiyesi-2021e-devredenler-icin-1611850405455.jpeg

YENİ YASA TASARISI HAKKINDA

Sunulan tasarı sayesinde eğer kabul edilirse, emekli olmak isteyen kadınların birtakım şartları taşıması yeterli olacak. 22 yıl evli kalan ve 50 yaşını dolduran emekli olamayan ev hanımları bu tasarıdan faydalanarak, emekli olabilmelerinin yolunu açabilecek.

Taşınması gerekli olan başvuru şartları şu şekilde ifade edildi:

Başvuruda bulunacak kişinin SGK ile bağının olmaması şarttır. Ev hanımların sigortalı olarak SGK’ya bildirilmemiş olması ve herhangi bir işte çalışmaması gerektiği ifade edildi. 

50 yaşını tamamlamış olmak

18 yaşından büyük olmuş olmak

0x0-acil-nakit-ihtiyaci-olanlara-mujde-bir-yil-surecek-faizsiz-kredi-imkani-bakiyesi-2021e-devredenler-icin-1611850430424-001.jpg

Herhangi bir yaşlı ve malullük aylığı almış olmak

1999 yılı öncesinde emekli olmak

Gelirin sağlanamıyor olması.

Ev hanımların evlilik sayesinde emekli olabilmeleriyle ilgili tasarının başvuru şartları bu şekilde ifade edildi. Bu yasa sayesinde ev hanımlarının çalışmadan emekli olabilmelerinin yolu açılmış olacak.

kre3-1.jpg

EMEKLİLİK İÇİN ÖDENMESİ GEREKEN TUTAR NE KADAR?

Her yıl artış gösteren asgari ücret ile birlikte emekliliğin ödenmesi adına prim tutarının da yükseldiği ifade edildi. Bu durumda emekli olmak isteyenlerin ödemesi gereken miktar 48,56 TL olarak ifade edildi. Ancak bu miktarın yurt dışı borçlanması olarak geçerli olduğu belirtildi. Diğer türde ödeme miktarı 33,74 TL’dir.

Meclis’te bahsi geçen yasanın kabul edilmesi durumunda yurt dışı borçlanması yapacak olan kişinin 3.500 TL’lik bir miktar ile emekli olabileceği belirtiliyor.