EkonomiEmlakGündem

3 bin 577 lira altında maaş alanlara ücretsiz ev verilmesi için resmi adım atıldı!

3 bin 577 lira 50 kuruş yani 2021 Brüt asgari ücret altında maaş alanlara ücretsiz ev verilmesi için Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) resmi adım atıldı.

KANUN TEKLİFİ TBMM’YE SUNULDU

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Hatay Milletvekili Serkan TOPAL tarafından Yoksul Yurttaşlara Konut Tahsis Edilmesi Hakkında Kanun Teklifi başlığı ile kanun teklifi TBMM’ye sunuldu.

ÜCRETSİZ KONUT VERİLMESİ İÇİN İLK RESMİ ADIM ATILDI

Sunulan kanun teklifinde, “Teklif ile aylık hane geliri brüt asgari ücretin altında olan ailelere ücretsiz konut tahsis edilmesi düzenlenmektedir.” denildi.

Öte yandan CHP Hatay Milletvekili Serkan TOPAL kanun teklifinde, “Anayasamızın 5’inci maddesi Devletin temel amaç ve görevleri, başlığı ile …. “kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.” Denmektedir. Türkiye’de yaşanan ekonomik sıkıntılar, sosyal güvenceden yoksun yurttaşları zor duruma sokmaktadır. Devlet, Bir taraftan evlenmeyi ve 3 çocuk yapmayı söylem olarak teşvik ederken, diğer taraftan iş olanağı olmayan, herhangi bir konut sahibi de olmayan yurttaşları
sokağa terk etmektedir. Barınma temel bir sorundur. Bizim Anayasamızda sosyal devlet ilkesi gereği güvence altına. Anayasada yurttaşların huzur ve güvenini sağlamak kamu erkine yüklenmiş bir görevdir. Bu yasa teklifinin hazırlanmasındaki amaç, Devletin; sosyal devlet ilkesine uygun olarak yoksul yurttaşlarına sahip çıkmasını, yasalarla koruma altına almak ve uygulamaya sokmaktır.” ifadeleri yer aldı.

Kanun teklifi maddeleri şöyle:

MADDE 1- Bu madde ile Anayasada yazılı “sosyal devlet” niteliğinin gereklerinin yerine getirilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 2- Bu madde ile tahsis edilen konutların vasıflarını ve hak sahipliği ile ilgili düzenlemelerin ne şekilde olacağı ve mülkiyet hakkı ile ilgili düzenlemelere açıklık getirilmesi amaçlanmıştır.

MADDE 3- Kanunun uygulanması ile ilgili yönetmeliğin çıkarılması düzenlenmektedir.