DünyaGündem

Yeni mutasyonlu virüse karşı yeni bir aşı çalışması var mı?

Oxford Aşı Grubu direktörü Andrew Pollard, dünya genelinde hızla yayılmaya devam eden mutasyonlu koronavirüs ile ilgili yeni bir aşıya ihtiyaç olup olmadığı konusunda açıklama yaptı. yeni aşılara ihtiyacının olup olmadığının belirsizliğini koruduğunu belirten Pollard, mevcut aşının mutasyonlu virüse karşı koruma sağlamadığını söyledi.

Güney Afrikalı yetkililer, ülkenin aşı programı kapsamında AstraZenaca’nın corona virüsü aşısının askıya alındığını açıklamıştı. Yapılan çalışmalar aşının ülkede görülen corona virüsü mutasyonunun karşı çok düşük koruma sağladığını göstermişti. Bundan dolayı dünya şimdi, yeni çıkan mutasyonlu virüse karşı yeni bir aşı çalışmasının olup olmadığını merak ediyor…

Corona virüsünün Güney Afrika mutasyonu üzerine çalışma yürüten Profesör Shabir Madhi, dün AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen aşının bu mutasyonun ağır vakalarını durdurabileceği yönünde umutlar olduğunu söyledi.

AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi uzmanları, sonbahar itibariyle diğer mutasyonlara karşı koruyacak yeni nesil aşı üretmeyi hedeflediklerini açıkladı.

Pollard, BBC’nin radyo kanalına yaptığı açıklamada, “Üzerine çalışacağımız mutasyonlara dair kesinlikle sorular var. Bunlardan biri de yeni aşılara ihtiyacımızın olup olmadığı” dedi.

Pollard, “Bence şu anda bu halen belirsizliğini koruyor ancak yeni aşılar hazırlanıyor. Bu nedenle eğer ihtiyacımız olursa, insanları koruyabilmemiz için hazır olacaklar” dedi.