GenelGündemSağlık

Bilim Kurulu’ndan flaş açıklama geldi! Haziran ayında..

Koronavirüs salgınıyla mücadele ederken, son dönemlerde peş peşe illerden mutasyonlu koronavirüs açıklamaları gelmeye başladı. Konuyla ilgili Prof. Dr. Serhat Ünal, yaptığı açıklamasında tedbirlere daha fazla dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, yaptığı açıklamasında tedbirlere daha fazla dikkat edilmesi gerektiği ifade ederek, yeni mutant virüsüne karşı Haziran ayına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

“BİR MASKE YETMİYORSA İKİ MASKE TAKALIM”

Prof. Dr. Serhat Ünal yaptığı açıklamasında, “Bir maske yetmiyorsa iki maske takalım. Kapalı ve kalabalık yerlerde bulunmak zorundaysak, maskeyi çift olarak takalım. Aramızdaki mesafeyi 1,5 değil 2 metreye çıkaralım. Bunun gibi tedbirlere daha sıkı riayet etmemiz gereken bir dönemden geçiyoruz” dedi.

Ünal özellikle açıklamasının devamında aşı ve mutant virüse değinerek, “Yeni mutasyonlu virüse karşı da Haziran ayında muhtemelen 1 değil 2 suşlu (bir virüsün farklı alttürleri) aşıların, 1 mRNA değil 2 mRNA’lı aşıların devreye girme ihtimali olabilir” ifadesini kullandı.

SON 1-2 HAFTADIR..

Bilim Kurulu üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, yaptığı açıklamasında son 1 hafta içerisinde vaka sayılarında hafif bir artışın meydana geldiğini belirterek, “Bunun nedeni ‘biraz havalar düzeldi, aşılama da başladı’ diye bir rehavete mi kapıldık veya biraz tedbirleri gevşettik mi yoksa biz tedbirleri gevşetmedik; ama yeni suş bu tedbirlere rağmen daha iyi bulaştığı için artışa geçti. Son 1-2 haftadır bunu anlamaya çalışıyoruz. Türkiye’de PCR testi ile koronavirüs tanısı konuluyor; sonra yeni mutasyonlu virüsü tanıyacak PCR testleri geliştirildi. Hemen hastanelere dağıtıldı, o testlerle görülen illerde bu şekilde tespit edildi” dedi.

MUHTEMELEN HAZİRAN AYINDA DEVREYE GİRME İHTİMALLERİ VAR

Uzman isim, açıklamasının devamında yeni mutant virüse karşı aşıların Haziran ayında devreye girme ihtimali olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Aşı aynı şekilde korumaya devam ediyor. ‘Aşının etkinliği’ dediğimiz zaman Güney Afrika mutasyonu öne çıkıyor. Mevcut aşılarda bir miktar koruyuculukta azalma varmış gibi birkaç çalışma çıktı. Bu daha aşıları değiştirmeyi gerektirecek basamakta değil. Bilim yenilmez. Bu uzun süreli savaş. Virüs ülkemize geldi, biz koruma tedbirleriyle, kısıtlamalarla ve aşıyla bir cevap verdik. Virüs bizim koruma tedbirlerimize ve hastalığı geçirerek antikor oluşturmamıza, bulaştırıcılığını artırarak bir cevap verdi. ‘O aşıların etkisinden kurtulacak değişiklikler ortaya çıkabilir mi’ diye virüs yaşamını sürdürmek için aşıların antikorlarına karşı cevap vermeye çalışıyor. Bu süre içerisinde ne kadar hızlı aşılarsak, ne kadar kurallara dikkat edersek, yeni mutasyonlar gelişemeden virüsü durdurma şansımız var. Yeni mutasyonlu virüse karşı da Haziran ayında muhtemelen 1 değil 2 suşlu (bir virüsün farklı alttürleri) aşılar, 1 mRNA değil 2 mRNA’lı aşıların devreye girme ihtimali var. Tedbirlere çok daha sıkı riayet edilmesi gerekiyor. Maskeye, 2 metre mesafeye, el hijyenine, kapalı yerleri havalandırmaya ve kapalı yerlere mümkün olduğunca bulunmamaya dikkat etmemiz gerekiyor”

Bir Yorum