EkonomiGündem

S-400 füzeleri rafa mı kaldırıldı?

O kadar para verip Rusya'dan aldığımız S-400 füzeleri rafa mı kaldırıldı? Milli Savunma Bakanı Hukusi Akar, S-400 Hava Savunma Sistemlerinin kullanımına ilişkin ne dedi?

Türkiye’nin Rusya’dan 2 milyar dolar vererek aldığı S-400 hava savunma sistemi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın açıklamalarından sonra sosyal medyada tartışma konusu oldu. Akar “Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız” dedi. Bunun üzerinde sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulunan Gazeteci İsmail Saymaz ‘’ Savunma Bakanı Akar, S-400 meselesi hakkında, Yunanistan’ın S-300’leri ambara koymasına benzer bir formül öneriyor. Bu silaha ihtiyacımız yoksa niye aldık? Niye şu yoklukta 2 milyar doları Ruslara verdik? İhtiyacımız varsa niye kullanmıyoruz? Böyle milli dış politika mı olur?’’ değerlendirmesinde bulundu. Diğer taraftan vatandaş, ‘’S-400 füzeleri rafa mı kaldırıldı?’’ sorusuna ilişkin paylaşımlarda şu ifadelerle tepkilerini gösterdi….

Zaten Türkiye NATO’da kaldığı sürece S400 stratejik anlamda işlevsiz. Hem NATO tatbikatlarına katılıp hem bu silahı kullanmak siyaseten mümkün değil. Kaldı ki ne radar ne de hava kuvvetlerine entegre edilebiliyor. Haliyle “o zaman niye aldık?” sorusu başından beri masada…

Hasan Kösebalaban: Hiçbir mantıklı açıklaması olmadığı ve Türk dış politikasının temel stratejik yönelimine aykırı olduğu halde S400 alımına karar verildi. Bu yüzden F-35 üretim programından çıkarıldık. Şimdi de nasıl taviz vereceğimizi bilemiyoruz. Avrasyacılık masalının ülkeye faturası ağır oldu.
Abdullah Çiftçi: Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD ile yaşanan S-400 gerilimine yönelik ‘Girit modeli’ önerisinde bulundu. Bakan Akar, “Girit’teki S-300’lerde nasıl bir model kullanılıyorsa, biz de bunu müzakereye açacağız” dedi.
CHP’li Engin Özkoç: AKP yönetiminde Türkiye Cumhuriyeti dünyanın en pahalı, en modern hurdasına sahip oldu. S-400‘leri depoya kaldırmak için aldıklarını söyleyince kızıyorlardı. MSB Bakanı Hulusi Akar’dan Sedat Ergin’e itiraf gibi sözler: