Gündem

Cengiz Holding’in bakır madeni projesiyle yaklaşık 3,5 milyon ağaç kesilecek!

Cengiz Holding’in Kaz dağlarında ki bakır madeni projesiyle yaklaşık 3,5 milyon ağacın kesilececeğini söyleyen Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, ”Toplam ömrü on dokuz yıl olarak planlanan proje gerçekleşirse Kaz Dağları’nın bu bölgesi büyük oranda ormansızlaşacak, bölge halkı kamulaştırmalarla tarlalarını kaybedecek, su kaynakları ağır kimyasallarla zehirlenecek” dedi. Konu ile ilgili çarpıcı bilgiler veren Türkkan, şu açıklamalarda bulundu;

Çevre ve Şehircilik Bakanlığında bugün görüşülen Cengiz Holdingin Halilağa bakır madeni projesi Kaz Dağları’na büyük bir yara daha açacak. Millete ettiği küfürle, Artvin Cerattepe’de yaşattığı yıkımla ve daha birçok ballı ihalelerle bildiğimiz Cengiz Holding, Kaz Dağları’nın zaten tehdit altındaki ekosistemine yeni bir darbe daha vurmaya çalışıyor. Cengiz Holding bu projeyle Muratlar, Hacıdervişler, Hacıbekirler, Osmaniye, Yanıklar ve Halilağa köylerinin ortasında, bir bölümü verimli tarım arazisi, bir bölümü ise ormanlık alan olan 603 hektarlık devasa bir alanda bakır madenciliği yapmak istiyor. Toplam ömrü on dokuz yıl olarak planlanan proje gerçekleşirse Kaz Dağları’nın bu bölgesi büyük oranda ormansızlaşacak, bölge halkı kamulaştırmalarla tarlalarını kaybedecek, su kaynakları ağır kimyasallarla zehirlenecek. Çanakkale’nin yıllık su ihtiyacının 12 milyon ton olduğunu ve bakır madeni için 4 milyon ton su kullanılacağını düşünürsek; bu proje, Kaz Dağları pınarlarının kurutulması demektir. Bakır madeni projesiyle yaklaşık 3,5 milyon ağaç kesilecek, 6 milyon metrekarelik bir alandaki 3 köyün tarım alanları ve su kaynakları tamamen yok edilecek.

Yani demem o ki köyler yok olurken, köylü yok olurken, üretim yok olurken, yerel gıda yok olurken memleketin kanını vampir gibi emmeye devam eden Cengiz Holding kazanmaya devam edecek.

Dün Sayın Meral Akşener de grup toplantısında söylemişti, Anadolu Ajansı geçtiğimiz günlerde “Japon esnafı zor durumda.” diye bir haber yaptı. Burnunun dibini göremeyen muhteşem bir habercilik örneği bu. Japon esnafının da sesi olmuş, çok önemli bir iş yapmış bence. Anadolu Ajansı, Anadolu’yu duymadığı gibi dünyanın bir ucundan bize esnaf derdini anlatıyor. Japonya pandeminin başından beri vatandaşına ne kadar destek verdi biliyor musunuz? 1 trilyon 260 milyar dolar. Anadolu Ajansı kalkmış Japon esnafının derdini burada anlatmaya çalışıyor. Ya, bizimle dalga geçiyorlar ya, vallahi dalga geçiyorlar, ciddi bir şey yapmıyorlar.