GenelGündem

Bilim Kurulu üyesi yasakların kaldırılabileceği illeri sıraladı!

Koronavirüs salgınında vakaların artış gösterdiği son dönemlerde kısıtlamaların belirli illerde kalkabileceği sinyalinin verilmesinden sonra Bilim Kurulundan flaş bir açıklama geldi. Bilim Kurulu üyesi, Bakan Koca’nın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamasında “Yerinde Karar” uygulamasını hatırlatarak, detaylar aktardı.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, vaka sayılarının düşüş gösterdiği illerdeki kısıtlamaların kalkabileceği sinyalini vererek, bu illeri açıkladı. Detaylar haberimizde

KARAR YETKİSİNE SAHİPLER

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Levent Akın, salgın döneminde İl Hıfzıssıhha Kurullarının ön planda olduğunu ifade etti. İllerde karar verme yetkilerinin olduğunu ifade eden Akın, açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:

“Ancak öyle bir salgınla karşılaştık ki, bilinmeyeni çok fazla ve nasıl yayıldığı konusunda tereddütler var. Bugün geldiğimiz noktada illerin birbirinden farklı özellikleri var. Hem yaşam özellikleri farklı hem de var olan tehdit, hastalığın boyutları ilden ile değiştikçe vaka sayıları da değişiyor. Bütün Türkiye çapında aynı kararları uygulayacağımıza illerde durumlar ağırlaşırsa, biraz daha önlemleri sıkılaştırma, eğer durumları iyileşirse biraz daha önlemleri gevşetme konusunda karar alma yetkisine sahip bu kurullar”

“YERİNDE KARAR DEDİĞİMİZ DÖNEM DEVREYE GİRECEK”

Bölgelerin kararları, vaka sayılarına göre verilebileceğini belirten Bilim Kurulu Üyesi Akın, “Örneğin, İstanbul ile Erzincan’ı bu anlamda karşılaştırmak çok doğru olmayabilir. Mesela İstanbul’da Şile ile Kadıköy aynı oranda vaka yüküne sahip midir? O zaman Şile’deki yerel yönetimle Kadıköy ya da Şişli’deki yerel yönetimler daha akılcı daha rasyonel karar verebilirler. O zaman ‘A’ ilinde belirli bölgelerde belirli işletmeler açık olacak veya hastalık yükü yüzünden ‘B’ ilinde bu tip yerlerin tamamı kapalı olacak. ‘Yerinde karar’ dediğimiz dönem burada devreye girecek. Bunun için sadece restoranlar değil, okullar ya da toplu yaşam alanları ile ilgili kararları da verebilirler” açıklamasını kaydetti.

ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLİYOR

Akın, açıklamasının devamında çalışmaların devam ettiğini ifade ederek, uygulamaya geçildiğinde vatandaşlara haber verileceğini ifade etti.

“VİRÜS YAYILMAYI SÜRDÜRÜYOR”

Uzman isim, özellikle son dönemlerde vaka artışının yaşandığı İstanbul’a da değinerek, “İstanbul’daki sıkıntı önlemlere uyulmaması, önlemlerin yeteri kadar denetlenmemesi ve toplumun bu konuda ihmalkar, umursamaz davranmasıdır. Dünyadaki ve Türkiye’deki vaka sayıları özellikle Avrupa bölgesinde artmış durumdadır. En yakınımızdaki komşumuz olan Yunanistan’ı düşünün; Atina’da 18 günlük sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Tehdit bütün dünyada sürdüğü için İstanbul’daki o hareketliliğin bir şekilde toplumu gözeterek kontrollü bir şekilde düzenlenmesine ihtiyaç var. Elbette eğlenmek, sosyal yaşam hakkımız; ama öyle bir tehdit ile karşı karşıyayız ki; ‘su uyur, düşman uyumaz’ gibi virüs yakaladığı anda yayılmayı sürdürüyor” dedi.