GenelGündem

Meteoroloji’den kar, yağmur, rüzgar ve çığ uyarıları peş peşe geldi!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü akşam saatlerinde beklenen hava durumu tahminlerini il il açıkladı. Yapılan açıklamalara ek olarak kar, yağmur, rüzgar ve çığ uyarıları da peş peşe sıralandı. Yayımlanan hava durumu tahminleri ve MGM haritası haberimizde mevcut

Türkiye’nin bazı bölgelerinde etkili olması beklenen kar yağışının görülmeye başlamasından sonra Meteoroloji’den uyarılar da peş peşe gelmeye başladı. Peki, gece ve yarın sabah hava nasıl olacak?

Meteoroloji, tarafından yapılan açıklamada, ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara, Ege, Batı Akdeniz, İç Anadolu’nun batısı, Batı ve Orta Karadeniz, Doğu Karadeniz kıyıları ile Erzincan, Tunceli, Elazığ ve Bingöl çevrelerinin aralıklı yağışlı geçeceği tahmin edildiği belirtildi.

Özellikle, yağışların genellikle karla karışık yağmur ve kar, Güney Ege kıyıları, Batı Akdeniz kıyılarında yağmur ve sağanak şeklinde olması bekleniyor. Yağışların Marmara’nın güney ve doğusu, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz ile Afyon ve Çorum çevrelerinde yoğun kar, İzmir, Manisa, Aydın kıyıları ile Antalya’nın doğusunda kuvvetli yağmur ve sağanak şeklinde olacağı tahmin ediliyor.İç ve doğu kesimlerde buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun doğusunda çığ oluşma tehlikesi bulunduğu için bölgedeki vatandaşların tedbirli olması gerektiğinin altı çizildi.

UYARILAR

YOĞUN KAR YAĞIŞI UYARISI: Marmara’nın güney ve doğusu, İç Anadolu’nun kuzeybatısı, Batı Karadeniz ile Afyon ve Çorum çevrelerinde yoğun kar(kıyılarda 5 ila 15 cm, iç kesimlerde 15-20, yüksek kesimlerde 20-30 cm) şeklinde olacağı tahmin edildiğinden kar yağışının meydana getireceği buzlanma ve don olayı ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI; Yağışların; İzmir ve Manisa çevreleri ile Aydın’ın kıyı kesimlerinde kuvvetli (21-50 kg/m2) olması beklendiğinden sel, su baskını, yağış anında kuvvetli rüzgar ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI; Rüzgarın; Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Marmara’nın kuzeyinde kuvvetli (40-60 km/sa), Marmara’nın güneyi ile Kuzey Ege kıyılarında yer yer fırtına (50-90 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ UYARISI: Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun güneydoğusunda yüksek kar örtüsü bulunan dik yamaçlarda çığ oluşma riski bulunduğundan, meydana gelebilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.