GenelGündemSağlık

Anne ve babalar dikkat! Çocuklar koronavirüs aşısı olacak mı? Açıklama geldi!

Tüm Türkiye’nin uzun bir süredir mücadele ettiği koronavirüs salgınında geçtiğimiz günlerde aşılama belirli yaş grupları için başlamıştı. Anne ebeveynler çocukların koronavirüs aşısı olup olmayacaklarını merak ediyor. Konuyla ilgili Bilim Kurulu üyesinden açıklama geldi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasan Tezer, yapmış olduğu açıklamasında çocuklar için koronavirüs aşı çalışmalarının halen devam ettiğini ve önümüzdeki bir kaç ay içerisinde 12 yaş üzeri çocuklarının çalışma sonuçlarının açıklanacağını belirtti.

YENİDOĞANDAN İTİBAREN AŞILANMALAR

Tezer, açıklamasının devamında “Yeni doğandan itibaren aşılanmaları belki gelecek ay başlayacak” diyerek, benzer olarak faz-1, faz-2 ve faz-3 çalışmalarının yapılacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hasan Tezer çocukların koronavirüs aşısı ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

YAKLAŞIK 5 YIL SÜRECEK

Dünya genelinde aşılamanın hızlı bir şekilde devam ettiğini belirten Tezer, yaptığı açıklamasında şunları söyledi:

“Bu anlamda yüzde olarak baktığımız zaman İsrail’in nüfusunun yüzde 60’ının hatta daha fazlasının aşılanmasıyla birinci sırada yer aldığını söyleyebiliriz. Ama ABD 50 milyon dozla sayı olarak en fazla aşıyı yapan ülke olarak görülüyor. 2’nci doz aşılamalar dünyada başladı; ama şu an tüm dünyada günlük 5,9 milyon kişinin aşılandığını söyleyebiliriz. Dünya nüfusunun yüzde 75’ini aşılama hedefimiz varsa bu hızla giderse bu da yaklaşık 5 yıl gibi uzun bir süre alıyor. Ülkemizde de sağlık çalışanlarının 2’nci doz aşılaması başladı, hedeflediğimiz şekilde gidiyor”

12 YAŞ ALTI ÇOCUKLARLA İLGİLİ ÇALIŞMALAR BAŞLAYACAK

Prof. Dr. Tezer, açıklamasında birkaç ay içerisinde 12 yaş altı çocuklarla ilgili aşı çalışmalarının sonuçlarının paylaşılabileceğini belirterek şunları ifade etti:

“Çocuklar da okula gidiyorlar, bulaş zincirinde önemli bir yer alıyorlar. Onların da aşılaması gerçekleşecek. Ancak 12 yaşın altındaki çocuklarla ilgili çalışmalar da başlamak üzere. Yeni doğandan itibaren aşılanmaları belki gelecek ay başlayacak. Çalışmaların sonuçları hemen çıkmayacaktır. Onların da benzer şekilde faz-1, faz-2, faz-3 çalışmaları olacaktır. Nitekim belki önümüzdeki yıllarda grip virüsünde olduğu gibi bütün yaş gruplarının aşılanması gündeme gelecektir. Onlarda da öncelik sıralaması olur; ama o döneme kadar zaten dünyada geniş aşı tecrübesi olacaktır, aşı tedarik zincirinde bir sıkıntı olmayacaktır. Gripte olduğu gibi diğer yaş grupları için duruma göre aşılaması olacak. Ama şu an bunlar sadece varsayım. Bebeklikten başlayıp, 18 yaşa kadar aşılama yapılacaktır. Bununla ilgili şu an 12 yaşın üstündeki çocuklar çalışmadalar ama daha küçük çocukların çalışması da başlıyor”