GenelGündemSağlık

Koronavirüsten daha ölümcül olduğu açıklandı! İnsandan insana bulaştırılıyor!

Tüm dünya koronavirüs salgını ile mücadele ederken, uzmanlardan çok kritik bir uyarı geldi. Yapılan açıklamalarda bazı şehirlerde hava sıcaklığının normalin üzerinde seyretmesi sebebiyle sivrisineklerin sayısında artış olabileceğinin altı çizildi.

Konuyla ilgili açıklama Dicle Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, tarafından geldi. Satar, yaptığı açıklamasında Diyarbakır bölgesinde hava sıcaklıkları sebebiyle sivrisineklerin sayısında ciddi bir atış olabileceğini belirtti.

Satar, konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında, “Sivrisinekler kanımızı emerler ve insandan insana virüs bulaştırırlar. Ancak koronavirüs bulaştırmaz, sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırır. Ayrıca hayvan kaynaklı ölümlerde de ilk sırayı alırlar” ifadesini kullandı.

KORONAVİRÜS BULAŞTIRMAZ ANCAK..

Prof. Dr. Satar, sivrisineklerin korona bulaştırmadığını ancak diğer ölümcül virüsleri bulaştırabileceğini şu sözlerle ifade etti:

“Sivrisinekler kanımızı emerek insandan insana virüs bulaştırır. Sivrisinekler koronavirüs bulaştırmaz; sarı humma, Batı Nil, dang gibi ölüme sebep olan virüsleri bulaştırırlar. Hayvan kaynaklı ölümlerde ilk sırayı alırlar. Sivrisinekler, sadece bize hastalık bulaştırmakla kalmaz aynı zamanda büyükbaş hayvanlara da benzeri hastalıkları bulaştırırlar. Bilimsel veriler, özellikle ahırlarda veya bataklık bölgelere yakın yerlerde sivrisinek sayıları çok artarsa, kan emme ve dolayısıyla yarattıkları stres nedeniyle süt, et verimini düşürüp, ölümlere de sebebiyet verdiklerini gösteriyor”

EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLERİ

Satar, sivrisinek sokmalarına karşın korunma yöntemlerini, “Sağlık bakanlığımızın uyarılarına göre, ani başlangıçlı en az 2-7 gün süren akut ateşli hastalık, baş ağrısı, göz arkasında ağrı, kas ve eklem ağrıları, döküntü ve kanama bulguları, burun kanaması, dişeti kanaması, cilt altı kanaması şeklinde kendini göstermektedir. Hastalığın görüldüğü muhtemel yerlerde korunma yöntemlerinin başında sivrisinek ısırıklarına karşı kapalı giysiler, sivrisinek kovucular, cibinlik, korunmuş ve klimalı odalardır gibi alınacak önlemler yer alır” şeklinde sıraladı.