Ekonomi

En temel yaşamsal ihtiyaçlarından KDV’nin kaldırılması teklifi!

OYA ERSOY (İstanbul Milletvekili) elektrikten suya, iletişimden gıdaya kadar halkın en temel yaşamsal ihtiyaçlarından KDV’nin kaldırılması teklifinde bulundu. Meclis kürsüsünde konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Ersoy, şu ifadeleri kullandı;

Şimdi, bu kanun teklifimin amacı pandeminin, zamların, işsizliğin ve ücretsiz izinlerin kuşatması altındaki halkımızın, yaşam mücadelesi veren halkımızın, milyonlarca hanenin en temel yaşamsal ihtiyaçlarından KDV’nin kaldırılmasını istemek. Şimdi, kanun teklifini verdiğim zaman yani 2019 yılının Eylül ayında 4 kişilik ailenin açlık sınırı 2.064 lira. Bugün ne? Bugün 2.652 lira. Peki, yoksulluk sınırı ne? 6.724 liradan çıkmış bugün 8.638 liraya. Yani bir ailenin gıda harcamasıyla birlikte asgari harcamalarını, giyim, konut, kira, elektrik, doğal gaz, yakıt, su, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri zorunlu harcamalarını yapmak için asgari olarak elde etmesi gereken gelir 8.638 lira. İnsanca bir yaşam için en asgari tutar budur. Oysaki milyonlarca yurttaş 2.825 lira asgari ücretle açlık sınırının altında yaşıyor.

Bir yılda ekmeğe, una, bulgura, makarna fiyatlarındaki artışa baktığımızda yüzde 23,4. Bütün gıda artışlarını vermeyeceğim ama -zaman kısıtlı- sadece gıda fiyatlarına gelen artış yüzde 28,6. Peki, iktidarın çözümü ne? Otobüs üzerlerinden halkın üzerine çay atmak, “Açım.” diyeni susturmak. Bir de kaynaklarının yüzde 83’nün işsizlik sigortası fonundan oluştuğu, o “Sosyal koruma kalkanı” adı verdiği kalkanlarda onların propagandasını yapmak.

Bir de yandaş gazeteciler var, onların halka tavsiyeleri var: Marketlere giderken tok gidin, sepetinizi büyük almayın, şarküteri reyonunun önünden geçerken burnunuzu kapatın gibi. Aynı yandaş medyanın bir yandan da sabah akşam ekonomideki büyümeden, işsizliğin azalmasından bu gibi masallardan bahsettiğini biliyoruz. Ama masalların arka sayfasına baktığımızda, İstanbul Zeytinburnu’nda 1,5 yaşındaki çocuğunu komşusuna bırakarak intihar eden anne babanın haberi var ve çözümsüzlük içinde sadece geçen hafta Kocaeli’nde 7 tane intihar vakası var.

Sayın milletvekilleri, gelin bu kanun teklifini bu Meclisten çıkaralım. Elektrikten suya, iletişimden gıdaya kadar halkın en temel yaşamsal ihtiyaçlarından KDV’yi kaldıralım. Sermayenin talebiyle, salt onlar kârına kâr katsın diye KDV indirimlerini Mayıs 2021 yılına kadara uzattınız ya gelin bu indirimleri halktan sakınmayalım.

Bakın, mesela kısa bir örnek, çok küçük bir örnek: Ankara’da bugün itibarıyla kış ayında 4 kişilik bir ailenin ortalama doğal gaz faturası 500 lira, elektrik faturası 200 lira, su faturası 100 lira yani toplamı 800 lira ve bunun 140 lirası KDV olarak alınıyor. Şu kara kışta, pandemi belasının ortasında, işsizlik almış başını gitmiş, ücretsiz izne çıkanlar açlığa mahkûm olmuşken devlet her konutun zorunlu ihtiyaçlarından 140 lira vergi alıyor. Bu adaletsizliktir, bu vicdansızlıktır. Bir de bunun gıdası var, kirası var, ulaşım ve iletişim harcamaları var. Hâlihazırda yurttaşların gelirini dikkate almadan herkesten aynı oranda dolaylı vergiler alınıyor. Bir kere bu zaten adaletsizdir, bir de üstüne üstlük bunun zorunlu ihtiyaç maddelerinden alınması adaletsizliği büyütmektedir.

Bu ülkede çok bahsedildi, pandemi koşullarında bile, sokağa çıkma yasaklarında 5 şirkete köprüler, otoyollar vesaire için milyarlarca lira ödediniz. Yine, ben bu teklifi verdiğim günden itibaren bu Meclisten defalarca sermaye lehine vergi indirimleri, imtiyazları vesaire çıktı. Gelin, bu sefer halk yararına bir şey yapalım ve bu halkın tercihi, bu halkın yaşaması için bu yasayı bu Meclisten çıkaralım.

Bakın, DİSK, geçen hafta Mecliste grubu olan tüm partileri ziyaret etti ve asgari ücretin tümüyle vergiden muaf tutulması ve asgari ücrette prim desteği sağlanmasını istedi. Bu ne demek biliyor musunuz? Mecliste yapılacak tek bir yasayla bütün işçi ücretlerinin pandemi döneminde 750 lira artması demek. Bu konu da acilen Meclis gündemine alınmak zorundadır.

Buradan bir kez daha uyarmak istiyorum: Unutmayın, ne yaparsanız yapın yoksulluğu gizleyemezsiniz, yoksulluğu hiçbir hamaset örtemez ve TBMM çatısı altında -kalkan ellerin- birazdan kalkacak ellerin görüntüsünü halkın hafızasından asla ve asla kaldıramazsınız. Baskı ve zor aygıtlarını kullanıp “Açım.” diyen milyonları hapse atamazsınız ama bugün bir karar vererek pandemi döneminde her haneye en az 140 liralık bir nefes verebilirsiniz diyorum, tercih sizin.