Gündem

Prof. Dr. Faruk Aydın’dan flaş açıklama! Türkiye’de 2 şehre giriş ve çıkış yasağı uygulansın teklifi!

Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle kısıtlamalar uygulanırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kongre düzenlediği Trabzon ve Rize'de giriş ve çıkış yasağı başta olmak üzere kritik kısıtlamalar uygulanabileceği açıklandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kongre düzenlediği Trabzon ve Rize’de Sağlık Bakanlığı ‘covid19.saglik.gov.tr’ adresinde Türkiye haritası üzerinden yayımlanan verilere göre kritik rakamlara ulaştığı aktarıldı.

KARADENİZ KORONAVİRÜSTE LİDER OLDU

Covid-19 vaka sayılarının en fazla olduğu iller arasında Trabzon, Rize, Ordu, Giresun ve Samsun olurken KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, “Liderliği Karadeniz Bölgesi’nin götürdüğünü gördük. Rize, Trabzon, Ordu, Giresun ve Samsun’da yüksek oranda, haftalık 100 bin kişiye düşen sayılarda en yüksek olan kentler olarak karşımıza çıkıyor. Bizi takip eden diğer bölgelerde ise illerde daha az sayıda olduğu görülüyor. Bir bölgenin değil tamamı değil ama bölgede bazı iller ön plana çıkıyor. Karadeniz Bölgesi’nin ortak bir liderliğe birlikte sahip olmaları, ‘homojen’ bir dağılım olduğunu düşündürdü” dedi.

HEM LİDER HEM SAYICA YÜKSEK

“Karadeniz Bölgesi’nin baştan başa enfekte olduğu ve bunun kentten kırsala kadar yaygın olarak bulunduğunu ve benzer rakamlarda olduğu görülüyor. O yüzden ‘homojen’ bir dağılım olduğu şüphesini akla getiriyor.” diyen Prof. Dr. Faruk Aydın,  “Bu nedenle taramaların daha da artırılması, test sayılarının artırılarak kaynakların mutlaka tespit edilmesi gerekiyor. Aksi halde sayıların giderek artabilme riskini taşıdığını net şekilde ifade edebiliriz. Karadeniz Bölgesi’nin özel bir filyasyon yöntemiyle denetim altına alınması gerekiyor. Hemen hemen köy, kent, kasabalarda eşit oranda pozitiflik var. Bunun anlamı ise, birlikte yaşam oluyor. Köy, kent ayrımı yok. Bütün pozitifler her yerde eşit orana dağılıyor. Bütün coğrafik alanı birlikte kullanıyorlar anlamı çıkıyor. Karadeniz Bölgesi’nin tamamında hem lider hem sayıca yüksek. Birlikte yaşadıklarını, köy ve kent arasındaki seyahatlerin rahatlıkla yapılabildiğini, bu bakımdan kısıtlamaların engel oluşturmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın

KAPANMA, ŞEHİRLER ARASI SEYAHAT YASAĞI

Trabzon başta olmak üzere Doğu Karadeniz’deki tüm şehirlerde ulaşım kısıtlaması ve tam kapanma gibi ek tedbirlerin alınması gerektiğini duyuran Prof. Dr. Aydın, “Burada ek tedbirlerin alınmasına ihtiyaç olduğu açık. Ek tedbirler kişisel önlemlerin yanında kapanma, şehirler arası ulaşım, şehir içi ulaşım, kırsala göç, kırsaldan dönüş gibi kısıtlamalar uygulanmalı. Karadeniz ve bunun lideri olan Trabzon’da tam kapanmaya yönelik veya benzer bir tedbirin alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Öte yandan vatandaşlar tarafından yapılan açıklama şöyle:

Gerekli olmadığı sürece dışarı çıkmamaya çalışıyorum. İnsanların da öyle yapmasını istiyorum. Keyfi olarak dışarıya çıkıp dolaşmasınlar. İlk başta tam kapanma olması gerekiyordu. Şimdi ne yapsak fayda etmiyor. Mecbur kapanmamız gerekiyor.