DünyaGenelGündemSağlık

Koronavirüs ile birlikte ortaya çıktı! Birçok ülkede ciddi seviyede!

Koronavirüs salgını tüm dünyaya yayıldıktan ve can almaya başladıktan sonra dünya üzerindeki insanlarda uyku ile ilgili birtakım sorunlar başladı. Yapılan araştırma sonucunda son bir yıl içerisinde koronavirüs salgını iyi uykunun önüne geçiyor.

Bazı uzmanların, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında durumun Insomnia (Uykusuzluk) ile bağlantısı olduğunu belirtiyor. 2020 yılının Ağustos ayında yapılan araştırmaya göre, koronavirüsle birlikte, uyku sorusunun arttığı ve en çok annelerin, kritik işlerde çalışan ve azınlık gruplarda daha fazla görüldüğü ortaya çıktı.

YÜZDE 40 SEVİYESİNE ULAŞTI

Aynı zamanda İtalya ve Yunanistan’da yapılan araştırmanın sonuçlarına göre Mayıs 2020’de uyku bozukluk oranı yüzde 40 seviyelerine kadar ulaşmış durumda.

Salgın ülkemizde birinci yılını tamamlamak üzereyken, iş ve özel hayat arasındaki ayrım silindi. Vatandaşlar kısıtlamalarla birlikte evlere kapanınca, bu da hem psikolojik hallerini hem de uyk düzenlerini olumsuz olarak etkiledi.

BAZI HASTALIKLARA SEBEP OLUYOR

Kötü uyku kalitesi zaman içerisinde depresyon, kalp ve dolaşım yolları bozukluğu, kaygı bozukluğu ve obezite gibi birtakım rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Uzmanlar gün içerisinde en az 6 saat uyumayı öneriyor. Hatta sağlık kuruluşları günde yedi saatten az uykuyu yetersiz uyku olarak adlandırırken bu durumun iş hayatını da olumsuz olarak etkilediği belirtiliyor.

DAHA BÜYÜK SORUNLARA SEBEP OLDU

Uzmanlar, konuyla ilgili yaptıkları değerlendirmelerde pandeminin ortaya çıkmasıyla birlikte ilk olarak insanlarda pandemi stresi ortaya çıktı. Ancak salgın büyüyüp, kayıplar artmaya başladıkça, insanlar bu durumla başa çıkamaz hale geldi. Bu da uyku sorunları başta olmak üzere pek çok duruma neden oldu.