Gündem

Son dakika! Restoran, kafe ve lokantalar açılıyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dakika yaptığı açıklamalara göre pandemiden dolayı sadece paket servisi yapabilen restoran, kafe ve lokantalar tekrar açılıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, lokanta, kafe ve restoranların açılmasını ise 8 şarta bağladı. Bu şartları yerine getiren tüm lokanta, restoran ve kafeteryalar işletmelerinin kapalı mekanlarını müşterilere hizmete açabilecek…

Peki, lokanta, restoran veya kafelerin açılması için ne gibi şartları yerine getirmesi lazım? Şartları yerine getiren iş yerleri ne zaman açabilecek? İşte tüm detaylar…

MÜŞTERİLERE HS KODU SORULACAK

– Müşterilere Hayat Eve Sığar (HES) kodu sorulacak.
– Müşterilerin ateşleri ölçülecek.
– Kişi sayısına göre müşteri kabul edilecek. Kapasiteyi aşaması durumunda müşteri içeri alınmayacak.

Paketli şekilde masaya konulacak

– Restoranlarda masalar sosyal mesafeye uygun şekilde hazırlanacak.
– Çatal, kaşık ve bıçaklar paketli şekilde masaya koyulacak.
– Maske, mesafe, temizlik kurallarına dikkat edilecek.
– Her masada hijyen ürünleri olacak.
– Masalar her müşteriden sonra temizlenecek.
Şartları sağlayan kuruluşlar, TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi almaya hak kazanacak. Belgenin geçerlilik süresi bir yıl olacak.

İŞLETMELERE CİRO DESTEĞİ

Salgında zarar gören yiyecek ve içecek hizmeti yapan işletmelere destek verilecek. Ciroların tespitinde 2019 ve 2020 yıllarındaki KDV beyannameleri esas alınacak. Destekten, 2019 cirosu 3 milyon liranın altında olan, 2020`de cirosu yüzde 50 ve daha fazla azalan işletmeler yararlanabilecek. Destek, ciroda azalan tutarın yüzde 3`ü kadar olacak. 2 bin liradan az 40 bin liradan fazla olamayacak. Aylık bin lira gelir kaybı desteğinden yararlananların aldıkları yardım, ciro kaybı desteğinden düşülecek.

KAPALI MEKANDA 45 DAKİKA SINIRLAMASI

Öte yandan Hükümette ve Sağlık Bakanlığı’nda yapılan toplantılarda, zorda olan kafe ve restoranların mart ayından itibaren açılmasıyla ilgili çok sayıda öneri konuşuluyor. Bu işletmelerin kapalı mekânlarında 45 dakikadan fazla oturulmaması, kapasitenin yüzde 30 ile sınırlı tutulması önerilerin başında geliyor.

LOKANTA, RESTORAN VE KAFELER NE ZAMAN AÇILACAK?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, lokanta, restoran ve kafelerin açılması, hafta sonu ve hafta içi 21:00’da sonra sokağa çıkma yasağının ne zaman kaldırılacağına dair Mart ayını işaret etti. Erdoğan ‘’İllerimizi Sağlık Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak Mart ayı itibarıyla kademli normalleşme sürecini başlatıyoruz.
İllerimizi vaka ve aşı oranları gibi kriterlere göre düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandıracağız. Salgın tedbirleriyle sebebiyle işine ara vermek zorunda kalan restoran, kafe, kıraathane vb. esnaflarımızı rahatlatacak yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır’’ denildi.