En çok vakaların görüldüğü iller için 15 gün tam kapanma önerisi!
Koronavirüs salgınında son dönemlerde Karadeniz Bölgesi'nde artış gösteren vaka sayıları herkesi tedirgin etmişti.Özellikle geçtiğimiz hafta Bakan Koca Türkiye koronavirüs haritasına ilişkin yaptığı paylaşımında en çok vakaların Karadeniz Bölgesi'nde oldu
Koronavirüs salgınında son dönemlerde Karadeniz Bölgesi'nde artış gösteren vaka sayıları herkesi tedirgin etmişti. Özellikle geçtiğimiz hafta Bakan Koca Türkiye koronavirüs haritasına ilişkin yaptığı paylaşımında en çok vakaların Karadeniz Bölgesi'nde olduğu görüldü. Bunun üzerine uzmanlardan Karadeniz için bölgesel karantina ve 15 günlük tam kapanma önerisi geldi.
8 - 14 Şubat tarihleri için açıklanan vakalara göre en çok vakaların olduğu iller Karadeniz Bölgesi'nde yer aldı. Durumun kontrol altına alınması adına uzmanlardan tam kapanma önerisi geldi. Detaylar haberimizde
HAFTALIK HASTA ORANLARINDA TRABZON BİRİNCİ
Trabzon Tabip Odası Başkanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Yaşar Kibar Güven, yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
"İnsanlarımız Cuma günü köylerine gidiyor. Köylerde hayat daha serbest olduğu, maske ve mesafe ortadan kalktığı, bir ev içinde de aileler topluca yaşadıkları için hafta sonunu köyde geçirmek istiyorlar. Hafta sonunu köyde geçiren insanlar şehirlere döndükleri zaman bunun yansımalarını görüyoruz. Arkadaşlarımızın çoğu da aile içindeki Kovid-19 vakası devamlılığını dile getirmekteler. Ailede birisi Kovid-19 hastası olunca, diğerlerinde görülme ihtimalinin daha çok olduğunu söylemek gerek. Bu durum da geçen hafta yayınlanan haftalık hasta oranlarında Trabzon’u birinci yapıyor"
BÖLGESEL KARANTİNA
Güven, açıklamasının devamında, tedbirlerin arttırılmaması durumunda vaka sayılarının artmaya devam edebileceğini belirterek, gerekirse şehirlerarası bağlantıların önünün kesilmesi gerektiğini, "Demek ki bu Karadeniz’e yönelik bir durum. Ortak özelliğimiz, Karadeniz bölgesinde hepimizin köy bağlantısı ve şehirlerarası ilişkimiz var. Bunu kesmeliyiz. Gerekirse şehirlerarası bağlantıların önü kesilmeli. Aynı tedbirler alınırsa yine aynı şey olacak, bir sonraki hafta da yine aynı olacak. Vaka sayısı yüksek ve diğer illere göre oran yukarıda olan bu 4 ilin arasındaki ilişkiler sınırlandırılmalı, daha kati tedbirler alınması lazım. Gerekirse ‘bölgesel karantina’ da düşünülebilir" şeklinde belirtti.
15 GÜNLÜK TAM KAPANMA
KTÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın ise, virüsün kuluçka süresine değinerek, özellikle Samsun ve Rize arasında özel tedbirler uygulanması gerektiğinin altını çizdi. Aynı 15 günlük tam kapanma önerisini şu şekilde dile getirdi:
"Bunun yapılmaması durumunda Türkiye’yi de riske edebileceğini göz önünde bulundurmak lazım. İnsanlar niçin maske, mesafe ve hijyen davranışlarına uyacak davranışlarda bulunmuyor ve buna en büyük etki eden parametreler ne ise ortaya koymak gerekiyor. Şehirlerimizde bilinen mutasyonlar var ama bilinmeyenin varlığının da analizlerinin yapılması lazım. Karadeniz bölgesi için ‘epidemiyolojik’ verilerle analize ihtiyaç var. Bölgedeki bu durumun devamı veya bunu kırmanın mutlaka bir yolunun bulunması gerekiyor. Bunlardan bir tanesi olarak en azından 15 günlük tam kapanmayı önermek istiyorum"
Bakmadan Geçme





