DünyaSağlık

Nipah virüsüne karşı kritik uyarı! Ölüm oranı yüzde 75! Nipah virüsü nedir?

Dünya koronavirüs salgını ile mücadele ederken, şimdi de son dönemlerde adını sıkça duymaya başladığımız Nipah virüsü ile mücadele etmeye başladı. Ölüm oranının yüzde 75’lere kadar ulaştığı Nipah virüsü nedir? Nipah virüsü nasıl bulaşıyor? soruları merak konusu oldu. Uzmanlar Nipah virüsü kuluçka süresi yaklaşık 45 gün olabileceğini belirtti. Ancak bu süre içerisinde virüsün bulaşıcılığının olup olmayacağının henüz net olmaması herkesi tedirgin ediyor.

ABD’deki Kentucky Üniversitesi’nin Moleküler ve Hücresel Biyokimya Bölümü Başkanı Dr. Rebecca Dutch, yapmış olduğu açıklamasında Nipah virüsünün bir sonraki salgın olma ihtimalini kesinlik olarak altını çizerken, virüsün ölüm oranının yüzde 75 olduğunu vurguluyor.

ON MİLYONLARCA İNSANI ÖLDÜRÜR..

Açıklamanın devamında ise, dünyadaki vatandaşların yeni bir salgına karşın mutlaka hazırlıklı olması gerektiğinin de altı çizildi. Çevreci yazar ve hayvan kaynaklı hastalıklar uzmanı John Vidal insanlığın yeni bir pandemi durumu ile karşı karşıya kalabileceğini vurgularken, “Hava yolculuğunun ve küresel ticaretin yaygınlığı dikkate alındığında, virüs haftalar içinde semptomsuz taşıyıcılar aracılığıyla tüm dünyaya yayılabilir ve ülkeler sınırları kapatıncaya kadar on milyonlarca insanı öldürür” açıklamasını yaptı.

NİPAH VİRÜSÜ NEDİR?

Son günlerde adı sıkça duyulan Nipah virüsü nedir? sorusu araştırılmaya devam ediliyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün Dünya üzerindeki en bulaşıcı 10 enfeksiyon arasında tanımladığı nipah virüsünün her an yayılıp, koronavirüs gibi pandemiye neden olabileceği vurgulanıyor. Akut solunum yolu hastalığına ve ölümcül ensefaliteye kadar çeşitli hastalıklara neden olabilir.

NİPAH VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

İnsanlara hayvanlardan da bulaşabilecek olan bu virüs, genel olarak domuzlardan daha sık yayıldığı ifade ediliyor. Nipah virüsü solunum damlacıkları, domuz ile temas edilmesi ya da hayvanın dokusu ile temas edilmesi durumunda bulaşabiliyor.