Sağlık

Kullanmayı hemen bırakın! Kanser yaptığı ortaya çıktı!

Özellikle kadınlar arasında tercih edilen sahte parfümler fiyatı ile ne kadar cezp edici olsa da uzmanlardan çok sert uyarılar geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Oğuz Özyaral, parfüm alırken, dikkat edilmesi gereken noktaları aktarırken, sahte parfümün cilt kanseri yaptığını ve kesinlikle kullanılmaması gerektiği ifade edildi.

Günlük hayatta en sık kullanılan kişisel bakım ürünleri arasında olan parfümlerin sahtesi ne yazık ki kanser yapıyor. İstanbul’da düzenlenen bir operasyon sonucunda çok sayıda sahte parfümü ele geçirildiği belirtildi. Uzman isim ise, sahte parfümün cilt kanseri yaptığını ifade ederek, solunum yollarında da sorunlara sebep olabileceğini duyurdu.

MUTLAKA KONTROL EDİN

Sahte parfüm kullanan herkesi yakından ilgilendiren konuda açıklama yapan uzman isim, “Sahte parfüm cilt kanseri yapar, solunum yollarında sorunlar yaratır. TÜBİTAK’ın cep telefonlarına ücretsiz olarak indirilen ÜTS uygulamasıyla ürünlerin orijinalliğini mutlaka kontrol edin” dedi.

“EKONOMİYE VE TOPLUMA ÇOK BÜYÜK ZARARLARI VAR”

Prof. Dr. Oğuz Özyaral, sahte parfüm konusunda 2 noktaya dikkat çekerek şunları söyledi:

“Bunlardan bir tanesi merdiven altı olması, ruhsatsız üretilmesi vergisinin ödenmemesi. Bu boyutta baktığınızda ekonomiye, topluma her türlü zararı var. Direkt kişinin kullanıcısı olarak ele aldığınızda zarar yine kendi içinde bölünmeye başlıyor. Çünkü ne kullandığını bilmiyoruz. Yani etil alkolün kullanılması gerekir ve kozmetikte bazı üretim teknolojilerinin kullanılması gerekir. Hangi teknikle nasıl yaptı, merdiven altında nasıl yaptı, nasıl şişeledi, nasıl doldurdu derken karşımıza ciddi problemler ve bir takım sağlık sorunları çıkıyor. Yetmiyor bir de bu parfümü kokladığınızı düşünürseniz, kolonyada da aynı şey başımıza gelmişti, bunun koklanmasıyla zehirlenmeleri düşünmek gerekiyor. Cilde uyguladığınız zaman büyük tahriş söz konusu. İçine koyduğu diğer kimyasallar var, renk versin kokuyu arttırsın diye. Çünkü içine koyduğu alkol kozmetik açıdan kullanılmadığı taktirde bir problem yaratacaktır. Yani kim bilir hangi ikincil ürünü listeleyip yeniden kullandı. Bir atık olabilir, bu da doğrudan cilt kanserine tetikleyicidir”

SAHTE ÜRÜNLER NASIL ANLAŞILACAK?

Prof. Dr. Özyaral, sahte parfümlerin nasıl anlaşılacağı konusunda ise “Cep telefonlarımıza indirebileceğimiz TÜBİTAK’ın bir uygulaması var; Ürün Takip Sistemi. Yani ÜTS. Onu indiriyoruz. Satın almak istediğimiz ürün gerçekten güvenilir ve kaliteli olduğu ifade edilen bir ürün ise yani kalite güvencesine sahipse barkodunu ya da kare kodunu okuttuğunuzda, sistem hemen size bu ürünün merdiven altı olup olmadığını söylüyor. Güvenilir mi, ruhsat alıp almadığını ve içinde nelerin olduğunu söylüyor. Büyük bir rahatlıkla o zaman o ürünü satın alabiliyoruz. Nereden almamalıyız dersek, işte bu orijinaldir deyip benzer bir ambalajın içine yerleştirilmiş ama etiket fiyatı gayet yüksek olan ama size bunu onda biri fiyatına sundukları bir ürünü asla ve asla almayın” ifadesini kullandı.