Ekonomi

Salgın nedeniyle başlatılmıştı:17 Mart’ta sona eriyor!

Çin Wuhan’dan dünyaya yayılan corona virüsü salgını nedeniyle Türkiye bir takın tedbir kararları aldı. Bu kapsamda hem işçi hem de işvereni korumak için Kısa Çalışma Ödeneği, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz İzin uygulamaya konuldu. Söz konusu uygulamalardan faydalanan binlerce kişiyi ilgilendiren bir gelişme yaşandı. Buna göre 17 Mart tarihinde Fesih Yasağı ve Ücretsiz İzin Nakdi Ödemesi sona eriyor.

Corona virüsü pandemisi nedeniyle uygulanan Kısa Çalışma Ödeneği, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz İzin ile ilgili olarak önemli gelişmeler yaşandı. Milliyet yazarı Cem Kılıç tarafından yapılan açıklamalarda, Fesih Yasağı ve Ücretsiz İzin Nakdi Ödemesi ise 17 Mart 2021 tarihinde sona erecek. Kısa Çalışma Ödeneği ise 31 Mart tarihinde sona erecek.

Ancak kısa çalışma ödeneğinden çıkan işyerleri normalleşme desteğinden faydalanabilecek. Devlet normal çalışma düzenine dönen işyerlerine 6 aya kadar prim desteği verecek.

Normalleşme Teşviki Nedir?

Normalleşme Desteği kapsamında; 1/7/2020 tarihinden önce başvurarak yeni koronavirüs (Covid-19) kaynaklı zorlayıcı sebep gerekçesiyle uygulanan kısa çalışma ödeneğinden veya nakdi ücret desteğinden yararlanan sigortalıların aynı işyerinde haftalık normal çalışma sürelerine dönmeleri durumunda işverenlere prim desteği sağlanmaktadır.

Teşvik ile, 30/06/2021 tarihini geçmemek üzere kısa çalışmanın/nakdi ücret desteğinin sona erdiği tarihi takip eden aydan itibaren altı ay süreyle işverenlere bu sigortalıların prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanacak sosyal güvenlik primlerinin tamamı tutarında destek sağlanacaktır. Destek tutarı aylık 1.341,56 TL’dir.

İşverene her bir ay için sağlanacak destek süresi; sigortalının kısa çalışma ödeneğinden/nakdi ücret desteğinden yararlandığı aylık ortalama gün sayısı ile sınırlıdır.
Fonu tarafından karşılanacaktır.