Emlak

Ev alacak ya da evini satacak olanlar dikkat: Zorunlu oldu!

Ev alacak ya da evini satacak olanları ilgilendiren önemli değişiklikler yapıldı. Alınan son kararlar ile beraber yetki belgesi olmayan emlakçılar artık faaliyet gösteremeyecek. İnternet sitelerinde ise belgesi olmayanların ilanları yayınlanmayacak.

Türkiye’de ev alım satım işlemlerine yeni düzenlemeler getirildi. Yapılan düzenlemeler hakkında ise Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan önemli bilgilendirmelerde bulundu. Akdoğan açıklamalarında, “Hazine ve Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanlığı’ndan 18 Şubat’ta gelen karara göre Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra yetki belgesiz emlakçılık faaliyetleri karaparanın aklanması, vergi kaçakçılığı ve terörizmin finansmanı kapsamında Mali Şube tarafından takip edilecek. Bu karar olayın ciddiyetini gösteriyor. Tüketicilere tavsiyemiz yetki belgesi olmayan emlak işletmeleri ile çalışmamaları. Çünkü yetki belgesi sahibi olan işletmelerin tüketicilere ve Bakanlığa karşı yükümlülükleri var. Diğerlerinin olmadığı için çok ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Yetki belgesi olmayanların internet portallarına ilan verememesi için çalışacaklarını söyleyen Akdoğan, yetki belgesi olmayan işletmelerin ihbar edilebileceğini de sözlerine ekledi.

Nasıl ihbar edilir?

Akdoğan konuya ilişkin açıklamalarında şöyle dedi:

“Emlakçıların yetki belgesinin olup olmadığını Ttbs.gtb.gov.tr adresinden öğrenebilecekler. Bu bilgi sistemi üzerinden emlak işletmelerinin yetki belgeleri sorgulanabiliyor. Yine bu sistem üzerinden vatandaşlar, şikâyette bulunabilir. Bunun yanı sıra yetki belgesi olmadan emlakçılık faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişilerin ihbar edilmesi amacı ile ihbar hattı sistemi devreye alındı. Tüketiciler ve yetki belgeli emlak işletmeleri bu sistemi kullanarak ihbar bildiriminde bulunabilirler”

Kimler yetki belgesi almak zorundadır?

Taşınmaz ticaretiyle iştigal eden gerçek ve tüzel kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârlar, işletmeleri adına yetki belgesi almak zorunda olup Yönetmelik kapsamında olmadıklarından, bu işle uğraşmayan vatandaşlarımızın kendi adına tescilli taşınmazları satarken ya da kiralarken yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmamaktadır.

YETKİ BELGESİ SORGULAMA İŞLEMİ YAPMAK İÇİN TIKLAYINIZ.