Gündem

Salgının artış gösterdiği illerde yeni tedbir kararları alınmaya başlandı!

Sağlık Bakanlığı’nın illere göre haftalık vaka sayılarını açıklanmasıyla salgının artış gösterdiği illerde, yeni tedbirler alınmaya başlandı. Bazı illerde, ev ziyaretleri, düğün, kına yasaklanırken bazı ilerde ise sahil bantları, park gibi alanlarda piknik yapılması yasaklandı.

Koronavirüsle mücadelede ‘yerinde karar’ dönemin geçilmesinin ardından ‘covid19.gov.tr’ üzerinden illere göre vaka sayıları haftalık olarak açıklanmaya başladı. 1 Mart itibariyle, illerdeki vaka sayılarına göre tedbirler yeniden ele alınacak. Fakat bazı illerde vaka sayısının çok yüksek olması nedeniyle şimdiden yeni bir takım yasaklar uygulanmaya konuldu.

İLLERE GÖRE YENİ TEDBİR KARARLARI

Kentte daha önce alınan kararlara ek olarak İl Hıfzıssıhha Kurulu, denetimlerin sıklaştırılması yönünde yeni tedbirler getirdi. Buna göre il genelinde iki veya daha fazla kişinin yan yana gelerek çay içmesi ve sohbet etmesi yasak olacak. Ayrıca İl Hıfzıssıhha Kurulu, “HES kodu uygulamasına devam edilmesi, otuzdan fazla kişinin bir cenaze namazında bulunmaması, kalabalık şekilde taziyelerin olmaması, namaz için camiye giden vatandaşların seccadelerini yanlarında bulundurması, halkın ortak kullanım alanlarında sigara içilmemesi, sosyal mesafeye uyulması özellikle kent ve köylerde misafirliklere ara verilmesi” yönünde ek tedbirler aldı.

Bodrumlulara sahilde piknik yasaklandı

Corona virüs vakalarında hızlı artışların yaşandığı bir diğer bölge olan tatil cenneti Muğla’nın Bodrum ilçesi’de ek tedbirlerden nasibini aldı.

Bodrum İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan yeni tedbirler doğrultusunda plajlarıyla ünlü Bodrum ilçesinde bulunan sahillerde, park ve ören yerlerinde piknik yapılması yasaklandı.

Bodrum İlçe Hıfzıssıhha Kurulu’nca alınan yasakların gerekçesinde ise bahsi geçen alanlarda vatandaşların fiziki mesafe kuralını unutabileceği ve bu nedenle virüse daha fazla davetiye çıkartılabileceği vurgusu yapıldı. Açıklamada ayrıca vatandaşlardan evlerinde kalmaları istenirken riskli ve kalabalık ortamlardan uzak durmaları yönünde tavsiyelerde bulunuldu.

Tokat’da nikâhlar ertelendi

15-21 Şubat’ta oransal olarak en çok vakanın görüldüğü iller arasında ilk 6’da bulunan.

Tokat Valisi Ozan Balcı, yaptığı açıklamada Tokat’ta da İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu’nca yeni kararlar alındığını duyurdu. Buna göre on gün boyunca nikâh yapılamayacak. Spor salonları ile hayvan pazarları kapatıldı olacak.

Sakarya’da 15 günlük yasak

Sakarya’da da 15 gün boyunca şehir genelinde düğün, nişan, nikah, kız isteme gibi etkinliklerle birlikte tüm spor salonlarının faaliyetleri askıya alındı..

Giresun

Giresun Valiliği tarafından yapılan açıklamayla beraber yeni tedbirler duyuruldu. Buna göre:

İl genelinde düğün, nişan, kına, mevlit, taziye gibi toplu olarak bir arada bulunulmasına neden olacak etkinliklerin yapılmasının kontrol altına alınmasına karar verildiği bildirildi.

Ziyaret, gün gibi sosyal faaliyetlere izin verilmeyecek. Ayrıca, pandemi konusunda bilinçlendirme anonslarının yapılacak.

Ordu Yeni Yasaklar

Ordu Valiliği’nden yapılan açıklamada Ordu ili ve ilçelerdeki denetimler yoğunlaştırılarak önce kapalı pazar yerlerine ardından dolmuşlara HES uygulaması zorunluluğu getirildi. Kent genelinde yaşanılan mutantlı virüs salgını nedeniyle kalabalık ortamlarda ve araçlarda HES kodu uygulamasının sıklıkla yapılmasına karar verildi.

Ordu Valisi Tuncay Sonel ev gezmelerine gidilmemesi konusunda uyarıda bulundu. Sonel, ayrıca Ordu’da sıfır vaka olana kadar hiç bir taviz vermeyeceklerini, kurallara uymayan vatandaşlara ise ağır yaptırımlar uygulanacağını söyledi.