Ekonomi

Kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren değişiklik: Bugünden itibaren uygulanacak!

1 Mart tarihli Resmi Gazete’de ‘ Bankalarca Ticari Müşterilerden Alınabilecek Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ (Sayı: 2020/4)’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ’ yayımlandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yapılan değişikliklere göre, kredi kullandırım ücreti, kullandırılan kredinin yüzde 1,1’ini aşamayacak. İşte söz konusu düzenleme ile ilgili detaylar…

Türkiye’de milyonlarca kişi kredi kartı kullanıyor. Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında ise kredi kartı kullanan herkesi ilgilendiren bir düzenleme yayımlandı.

Banka erken ödeme talebini kabul etmek zorunda

Tebliğe göre, 1 Mart 2021 tarihinden itibaren kullandırılan kredilerde ticari müşterinin kredinin tamamı için erken ödeme talebinde bulunması halinde banka bu talebi kabul etmek zorundadır. Bu müşteriden Türk lirası krediler için gerekli faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirimler yapılarak hesaplanan ve müşteri tarafından bankaya erken ödenen tutarın, kalan vadesi yirmi dört ayı aşmayan kredilerde yüzde ikisine, kalan vadesi yirmi dört ayı aşan kredilerde ise yüzde ikinin üzerine kalan vadenin yirmi dört ayı aşan kısmındaki her bir yıl için yüzde bir eklenerek hesaplanan tutara kadar erken ödeme ücreti alınabilir. Söz konusu hesaplamada kalan vadenin yirmi dört ayı aşan kısmındaki süreler yıla tamamlanır. Döviz cinsi veya dövize endeksli kredilerde ise Türk lirası krediler için uygulanacak azami ücretin bir puan artırımlı hali uygulanabilir.