B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? B12 en fazla hangi besinlerde bulunur?

Vücudunuzda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerini yapmak için B12 vitamine ihtiyacınız vardır . Yeterli B12 vitamini almadığınız takdirde bazı anemiye yol açar. Buda vücudunuzda işi yapmak için yeterli kırmızı kan hücresine sahip olmadığınız anlamına gelir. Yeterli B12’ye sahip değilseniz kendinizi zayıf ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Sinirlerinize zarar verebilir ve hafızayı ve düşünmeyi etkileyebilir. Peki, B12 vitamini hangi besinlerde bulunur? Önerilen günlük miktarı ne kadar? B12 vitamini eksikliği belirtileri nelerdir? B12 vitamini eksikliği anemisi nasıl teşhis edilir ve nasıl tedavi edilir? İşte, tüm soruların ayrıntılı cevapları..

B12 EKSİKLİĞİ ANEMİSİNE NE SEBEP OLUR?

Çoğu insan et, yumurta, süt ve peynir yemekten fazlasıyla B12 alır. Normalde vitamin sindirim sisteminiz, yani mideniz ve bağırsaklarınız tarafından emilir. B12 vitamini eksikliği anemisi genellikle sindirim sistemi vitamini ememediğinde ortaya çıkar. Bu ise aşağıdaki durumlarla alakalı olabilir;

Pernisiyöz Anemi

Bu anemide vücudunuz midenizdeki B12 vitamini emmenize yardımcı olan hücreleri yok eder. Mide Zayıflama için mide olan kişilerde görülebilir. Çünkü yapılan ameliyatlarda, Midenin bir kısmını veya ince bağırsağınızın ileum adı verilen son kısmı çıkarılır…

Vücudunuzun yiyecekleri sindirme biçimiyle ilgili sorunlarınız varsa; örneğin sprue (çölyak hastalığı olarak da adlandırılır), Crohn hastalığı, ince bağırsakta bakteri büyümesi veya bir parazitten kaynaklanabilir.

Çok Az Yemek

Bu anemi, B 12 ile yeterince yemek yemediğinizde de ortaya çıkabilir, ancak bu nadirdir.

Alkol Almak

Aşırı ve rutin alkol almak, vücudunuzda B12 vitamin eksikliğine neden olabilir.

ÖNERİLEN GÜNLÜK B12 VİTAMİNİ MİKTARI NEDİR?

İhtiyacınız olan günlük B12 vitamini miktarı yaşınıza bağlıdır.

B12 VİTAMİN EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ

B12 vitamini eksikliğiniz hafifse semptomlarınız olmayabilir veya fark etmeyebilirsiniz. Bazı insanlar bunların sadece yaşlanmanın bir sonucu olduğunu düşünebilir. Anemi kötüleştikçe şunları yapabilirsiniz:

Zayıf, yorgun ve baş dönmesi,

Soluk tenli olma,

Ağrılı, kırmızı dil veya diş eti kanamaları,

Midenizde sürekli bir rahatsızlığın olması,

İshal veya kabızlıkların sık sık yaşanması,

B12 vitamini seviyesi uzun süre düşük kalırsa sinir hücrelerinize zarar verebilir. Buda, şu ağır semptomlara neden olabilir?

El ve ayak parmaklarınızda uyuşma veya karıncalanma.

Zayıf bir denge duygusu.

Depresyon.

Zihinsel yeteneklerde azalma.

B12 EKSİKLİĞİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Kırmızı kan hücrelerinin sayısını kontrol ettirerek, vücudunuzda yeterli B12 vitamini olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Yapılan bu kan testi ile; diğer bir B vitamini olan folik asit seviyesi de kontrol edilecektir. B12 vitamini seviyeleri çok düşük olan bazı kişilerde folik asit seviyeleri de düşüktür. İki problem benzer semptomlara neden olabilir. Ancak farklı muamele görürler.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

B12 vitamini eksikliği anemisi, ek takviyeler ile tedavi edilir. Takviye almak, B12 vitamini seviyenizi normale döndürür, böylece semptomlarınız olmaz. B12 vitamini seviyenizi normal tutmak için, muhtemelen hayatınızın geri kalanında takviye almanız gerekecektir. Onları almayı bırakırsanız, tekrar kansızlığa yakalanırsınız.

B12 VİTAMİNİ ENÇOK HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

Et, süt, peynir ve yumurta en fazla B12 vitamini içeren ürünler arasındadır. Ayrıca, başka bir B vitamini türü olan folik asit içeren yiyecekleri bol miktarda yiyin. Bunlar arasında yapraklı yeşil sebzeler, turunçgiller ve güçlendirilmiş ekmekler ve tahıllar bulunur.

B12 vitamini eksikliği anemisi önlenebilir mi?

Süt veya peynir gibi hayvansal ürünleri yiyen çoğu insan bu B12 eksikliği anemisine yakalanmaz. Vegan diyet uygulayan kişiler, günlük bir vitamin hapı alarak veya B12 ile güçlendirilmiş yiyecekler yiyerek ( https://www.kamupersoneli.net/ ) bunu önleyebilirler.

Vegan diyet yiyen kadınlardan doğan bebekler, ekstra B12 vitaminine ihtiyaç duyup duymadıklarını görmek için bir doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Kötü niyetli aneminiz varsa veya yeterli B12 vitamini emememenizin başka bir nedeni varsa, doktorunuz size eksikliği önlemek için B12 vitamini iğneleri veya hapları verecektir. Kaynak: https://www.kamupersoneli.net/

 

Exit mobile version