Gündem

Evden çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Karar Resmi Gazete’de yayımlandı!

Koronavirüs salgını ile birlikte hayatımızda daha fazla yer kaplamaya başlayan uzaktan çalışma ile ilgili Resmi Gazete'de çok önemli bir karar yayımlandı. Buna göre uzaktan çalışma ile ilgili sözleşmeler, yazılı olarak yapılacak olup, iletişim şartları işverenle birlikte belirlenecek, çalışma masraflarını işveren karşılayacak.

Salgın döneminde milyonlarca kişi evlerden çalışmaya başladı. Bunun birlikte, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından yeni bir karar alındı. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre uzaktan çalışmanın yapılamayacağı işler belirlenirken, uzaktan çalışmanın usul ve esaslar da belirlendi.

Konuyla ilgili karar Resmi Gazete’de “Uzaktan Çalışma Yönetmeliği” başlığı altında yayımlandı.

SÖZLEŞME YAPILACAK

Yayımlanan karara göre iş sözleşmesi yazılı bir şekilde yapılacak. Sözleşme içerisinde işin süresi, işin yeri, işin yapılma şekli, çalışanın alacağı ücret ve ücretin ödenmesine ilişkin hususlar belirlenecek.

Aynı zamanda işveren ve işçi arasında kurulacak olan iletişim genel ve özel çalışma şartlarına göre belirlenecek.

MASRAFLARI İŞVEREN KARŞILAYACAK

Uzaktan çalışanın mal ve hizmet üretimi için gerekli olan malzemeler, sözleşmede aksi belirtilmediyse, işveren tarafından karşılanacak. Bu araçların bakım ve onarım koşulları da anlaşılır ve açık bir şekilde uzaktan çalışana bildirilecek.

BİLGİSAYAR VE CEP TELEFONU GİBİ ARAÇLARIN BEDELLERİ

Çalışacak kişi için iş araçlarının işveren tarafından sağlanması durumunda bunların bedelleri, işveren tarafından yazılı olarak işçiye verildiği kayıt altına alınacak.

FAZLA ÇALIŞMA

Yayımlanan karara göre uzaktan çalışmanın süresi ve zaman aralığı iş sözleşmesinde belirlenecek. Taraflar anlaşmaları durumunda çalışma saatlerinde değişiklik yapabilecek. Fazla çalışma işverenin yazılı talebi ve işçinin kabulü ile gerçekleşecek.

NORMAL ÇALIŞMA UZAKTAN ÇALIŞMA OLABİLİR

İşçi ve işverenin karşılıklı anlaşması durumunda, normal çalışma uzaktan çalışmaya dönüştürülebilir.

BU İŞLER YAPILAMAYACAK

Kararda, tehlikeli olarak adlandırılan işler uzaktan yapılamayacak. Tehlikeli kimyasal madde ve radyoaktif maddelerle çalışma, bu maddelerin işlenmesi gibi çeşitli işler için uzaktan çalışma yapılamayacak.