Gündem

Sağlık Bakanlığı’ndan süreli engelli raporlarına ilişkin açıklama!

Gelen bir son dakika haberine göre Sağlık Bakanlığı'ndan 81 İl Sağlık Müdürlerine, süreli engelli raporlarına ilişkin bir yazı gönderildi. Geçtiğimiz dönemlerde süresi dolan engelli raporlarının süresi uzatılmıştı. Son bilgiye göre süresi dolan engelli raporlarının yenilenmesi için süreç başlatıldı.

Süreli engelli raporları için Sağlık Bakanlığı’ndan 81 İl Sağlık Müdürlüklerine yazı gönderildi. Gönderilen yazıda 1 Ocak 2020 sonrasında süresi dolan süreli engelli raporlarının ikinci bir karara kadar kabul edileceği ifade edilmişti.

YENİLENME TALEPLERİ KARŞILANACAK

Konuyla ilgili alınan son karara göre 15 Mart 2021 tarihinden itibariyle süreli engelli raporlarının süresinin uzatılmasını içeren karar yürürlükten kaldırıldı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada 15 Mart tarihinden itibaren sağlık hizmet sunucularınca raporların yenilenme taleplerinin karşılanacağı duyuruldu.

BAKANLIĞIN RESMİ YAZISI

Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’nın göndermiş olduğu yazıda şu ifadeler kullanıldı:

“Koronavirüs salgınının seyri ve toplum sağlığı açısından oluşturduğu risk göz önünde bulundurularak Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri ve Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda dönemsel tedbir uygulamaları belirlenmekte ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bu doğrultuda engelli raporları ve kronik hastaların ilaç ve tıbbi malzeme temini hakkında alınan tedbirler ilgide kayıtlı yazımız ile duyurulmuştur.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin 1 Mart 2021 tarihli toplantısında alınan kararlarla kontrollü normalleşme dönemi olarak adlandırılan yeni bir sürece girilmiştir. Bu itibarla süresi 01.01.2020 sonrasında dolmuş süreli engelli raporlarının ikinci bir talimata kadar geçerli kabul edileceğinin belirtildiği ilgide kayıtlı duyurumuzun ikinci maddesi 15.03.2021 tarihi itibarıyla yürürlükten kaldırılmıştır. Bu tarihten itibaren sağlık hizmet sunucularınca bahse konu raporların yenilenme talepleri karşılanacaktır.

Sağlık kurullarında yığılmanın önüne geçilmesi amacıyla raporların yenilenmesinin sürece yayılması uygun olacağından, bahse konu raporlara istinaden sağlanan istisna, indirim, sosyal hak ve yardımların üç ay süreyle daha devam ettirilmesinin uygun olacağı değerlendirilmektedir.

Yukarıda belirtilen hususlarda sağlık hizmet sunucularında gerekli tedbirlerin alınması, ilgili kurum ve kuruluşların bilgilendirilmesi hususunda; Bilgilerini ve gereğini önemle arz ve rica ederim”

Prof. Dr. Sabahattin AYDIN

Bakan a. Bakan Yardımcısı