Gündem

Uzmanlar duyurdu! Vakalar bu tarihte düşecek!

Hayatımızın son 1 yılı içerisinde etkisini gösteren ve binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs salgınına ilişkin uzmanlardan flaş bir açıklama geldi. Kademeli normalleşmenin ardından vaka sayılarında artış meydana gelmesi sonrasında durumun ne zaman normale döneceği merak konusu oldu. Uzmanlara göre önümüzdeki haftalarda 20 bine ulaşan vaka sayıları Mayıs ayından itibaren düşmeye başlayacak.

Türkiye 1 Mart tarihinden itibaren normalleşme adımları atmaya başladı. 100 binde görülme oranlarında göre illeri 4 gruba ayıran yeni uygulamanın kısıtlama ve yeni kararlarda belirleyici olduğu ifade edildi.

NORMALLEŞMEDEN 10 – 15 GÜN SONRA ARTIŞ BEKLENİYORDU

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan uzmanlar, vaka sayılarındaki artışın 10 – 15 gün sonra görülmesinin beklendiğini, ancak bu artışın henüz yoğun bakıma yansımadığını şu sözlerle ifade etti:

“Normalleşmeden 10-15 gün sonra vakaların artmasını bekliyorduk. Ancak bu artışlar, yoğun bakım ve entübeye henüz yansımadı. İstanbul’da polikliniklere başvurularda artış söz konusu. Türkiye genelinde de aile hekimliklerinin takip ettiği pozitif vakalarda artış var. Fakat büyük şehirlerin kırmızıya dönmesi için birçok kritere bakılıyor. Virüsün yayılma hızı, pozitiflik oranı, test sayısı, vakaların yoğun bakıma ve entübeye dönüşme oranı, hasta oranı gibi veriler dikkate alınacak”

ÖNCE ARTIŞ SONRA GERİLEME OLACAK

Değerlendirmelerin devamında önce artışın yaşanacağı ve daha sonra da gerilemenin olacağı aktarıldı. Vaka sayılarının 20 bine kadar yükseleceği ve havaların ısınması ile birlikte Mayıs ayında gerileme yaşanacağı konusunda tahminlerde bulunuldu. Uzmanlar, geçen yıla kıyasla yaz aylarının daha rahat geçeceğini ifade ediyor. Mutasyonun yayılma hızına bağlı olarak yeni kararların alınabileceği ifade edilirken, aşılamanın henüz tam yapılmadığı için konu içerisinde değerlendirmeye alınamadığı belirtildi.