Ekonomi

Kredi borçlarının yapılandırılması hakkında kanun teklifi!

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına vermiş olduğum (2/1375) esas numaralı Esnafların Kamu Bankaları, Özel Bankalar ve Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerine Olan Kredi Borçlarının Faizlerinin Silinmesi ve Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Teklifi verildi. Teklif hakkında görüşlerini bildiren Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu şu açıklamalarda bulundu;

Kredi Borçlarının Faizlerinin Silinmesi ve Borçlarının Yapılandırılması Teklifi

Kanun teklifimi niye verdim? Çünkü esnaf orta direktir; orta direk, ülkemizin temel direği. Ciddi istihdam yaratan, devlete vergi veren, katma değer yaratan sektörün yani esnaflarımızın sorunlarını gözler önüne sermekti amacım. Çünkü o dönemde de esnafımız ciddi anlamda borçluydu. Şimdi, pandemi geçti, bir yıldan beri esnafımızın durumunu anlatmaya inanın kelimeler yetmez. 2 milyon civarında kayıtlı esnafımız var, yanlarında çalışanlarla birlikte 7-8 milyon kişiden bahsediyoruz, bunların ailelerini de kattığımızda 10 milyon kişiden bahsediyoruz, 10 milyon mutsuz ve perişan bir kitleden bahsediyoruz. Bütün dünya ülkeleri pandemide esnafını, ticarethanesini, imalathanesini, iş adamını gözü gibi korurken siz esnafın gözünü çıkardınız.

Zaten borçlu olan esnafımıza yeni borçlar yüklediniz, pandemiyi yeni borçlarla geçiştirmeye çalışıyorsunuz. Hipermarketlere -o üç harfli süper marketlere- sürekli ayrıcalıklar tanıyorsunuz ama aynı ayrıcalıkları bakkallara, nalburlara, kırtasiyecilere, tuhafiyecilere, ayakkabıcılara sağlamıyorsunuz. Esnafa yardım paketi açıkladınız “Biner lira vereceğiz.” dediniz birçok esnaf bundan yararlanamadı. Yararlanana kadar -zaten bu para yetmeyen bir para- yardım gelene kadar esnaf bitti. Zaten verdiğiniz para bin lira ama hatırlatırım Bağ-Kur primi en düşük 1235 lira, verdiğiniz para primden de az. Hiç vermeseydiniz de esnafın borcunu, vergilerini, primlerini pandemi sürecinde devlet olarak karşılasaydınız çok daha iyi olurdu.

Esnaf Kredi Borçlarının Asgari Tutarını Bile Ödeyemiyor

Devletimize yıllarca vergi vermiş, ülkemizin gelişmesine katkıda bulunmuş bu esnafa birazcık da yardım etseydiniz. Peki, şimdi esnafımız ne yapıyor hiç haberiniz var mı? Gerçi siz esnafların içerisinde pek dolaşmıyorsunuz ama biz dolaşıyoruz, biz konuşmuyoruz onlar konuşuyor. “Kredi kartında artık limit kalmadı borçları ödeyemiyoruz, bırak asgari ödemeyi hiçbir şekilde ödemiyoruz, kredi kartlarımız da bitti.” Esnafın borcu çoğaldı, perişan bir vaziyette. Kimden borç istese onda da para yok, ailelerde de yok; çok zor durumda.

Bir de direkt olarak hedef aldığınız bazı esnaf kitleleri var, bunları ise nedense bir yıldır hiç görmediniz. Örneğin, tekel bayileri, içkili yerler. Vergiyi bunlardan alıyorsunuz ama nedense bu mekânların bir kısmını bir yıldır açmadınız, ciddi saat sınırlamaları getirdiniz. Kısacası, biz şunu anladık ki sizin defterinizde esnaf yok, zaten çiftçi yok, emekli yok, işçi yok, işsizler yok; ee, sizin defterinizde kim var? Sizin yandaşlarınız var.

Tekrar söylüyorum, bakın, 2018 yılında bu kanun teklifini vermişim, gündeme yeni geliyor ama bu teklifi lütfen dikkate alalım. Siz getirin esnafın sorunlarını yeter ki, çözelim. Böyle kısa vadeli, aspirin nitelikte tekliflerle bu işler olmaz arkadaşlar. Uzun vadeli, tutarlı teklifler getirmek lazım.

”Çiftçilerin Borçlarını Sileceğiz”

Biz inanıyoruz ki Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında esnafımızın zaten bu faiz borçlarını sileceğiz, anaparayı da ödenebilir hâle getireceğiz. Sadece esnaflarımızın mı? Çiftçilerimizin de borçlarını sileceğiz, öğrencilerin kredi borçlarını sileceğiz ve herkesle bir barış sağlayacağız” dedi. Esnafların Kamu Bankaları, Özel Bankalar ve Esnaf Kefalet Kredi Kooperatiflerine Olan Kredi Borçlarının Faizlerinin Silinmesi ve Borçlarının Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun Teklifi oylamaya sunuldu ve AK Parti ile MHP’nin oy çokluğu ie  teklif reddedildi.