Gündem

Vaka sayıları patlayınca bazı illerimiz için seyahat yasağı açıklaması geldi!

Koronavirüs salgını kapsamında en son dün akşam açıklanan güncel vaka sayıları 20 bini geçince tüm Türkiye endişe ile gelecek haberi beklemeye başladı. Bugün gelen bir son dakika haberine göre başta İstanbul olmak üzere 5 ilde seyahat yasağının gündemde olduğuna dair açıklamalar geldi.

18 Mart koronavirüs tablosunda vaka sayısı 20 bin 49 olarak açıklandı.  81 vatandaşımız hayatını kaybederken, durum için resmen alarm verildi. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Cerrahpaşa Tıp Fakültesi merkez sorumlusu Dr. Mert Ahmet Kuşkucu yapmış olduğu açıklamasında başta İstanbul olmak üzere vaka sayılarında resmen patlamayı yaşayan iller için seyahat yasağı ve birtakım yasakların kapıda olduğunu anlattı.

ÇALIŞMALARIN YÜZDE 44’ÜNDE İNGİLİZ MUTASYONU İLE KARŞILAŞILDI

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kuşkucu, açıklamasında yapılan araştırmalarda örneklerin yüzde 44’ünde mutasyon tespit edildiğini şu sözlerle anlattı:

“Şimdiye kadar 150 örnekleme baktık. Araştırmamız mikro ölçekli olsa da varyant virüslerin yayılımını anlamak açısından önemli ipuçları barındırıyor. İstanbul’da İngiltere varyantı ortaya çıkana kadar herhangi anormal bir durum yoktu.

Ancak İngiltere varyantının ortaya çıkmasından kısa süre sonra laboratuvar araştırmalarımızda örneklerin yüzde 44’ünde D614G mutasyonu dediğimiz İngiliz varyantını gördük. Sadece bir örnekte Brezilya varyantı, birkaç hastada da Afrika türü dediğimiz virüs tespit ettik”

SALGIN ANCAK 2022 BAHAR DÖNEMİNDE SÖNÜMLENECEK

2021 sonbaharın salgının ilerlemesi konusunda belirleyici olabileceğinin altını çizen uzman isim, salgının ancak 2022 bahar ayında sakinleyeceğini, “Bu yılın sonbaharının salgın süreci açısından belirleyici olacağına değinen Dr. Kuşkucu, “Sonbaharda toplumsal bağışıklık oranımızı net olarak görmüş olacağız. Tahminlerimiz salgının ancak 2022 bahar döneminde sönümleneceği yönünde. Kovid-19 da ilerleyen yıllarda tıpkı soğuk algınlığı veya grip gibi mevsimsel viral bir hastalığa dönüşecek. Bu sürece kadar aşılanma ve toplumsal bağışıklık çok önemli. ABD’deki tıp merkezlerinde haftada 6 bin virüs sekanslanırken, bizdeki sayı bu rakamın çok altında. Aşılama, toplumsal korunma ve bağışıklık için sekanslama dediğimiz araştırmaların arttırılması gerekiyor” şeklinde ifade etti.

SEYAHAT YASAĞI GELİYOR

Artan vaka sayılarının önüne geçmek adına özellikle çok yüksek riskli (Kırımızı İller) için seyahat kısıtlaması ve birtakım kısıtlamaların masada olduğu ifade edildi. Eğer bu bölgelerde kısa sürede bir düşüş gözlemlenmezse, seçeneklerin değerlendirileceği aktartıldı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, Trabzon’da İngiliz mutasyonunun yüzde 50’ye yaklaştığını ifade ederek “Seyahat kısıtlaması ile ek tedbirlerin hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.