Ekonomi

Zam yağmuruna hazır olun! Maliyet artışları son 20 ayın rekorunu kırdı

Üreticinin maliyeti giderek yükseliyor. Tarımsal girdi fiyat endeksi aylık yüzde 1,96 arttı ve maliyet artışları son 20 ayın zirvesine çıktı. Bu da haliyle yeni zamlara kapı aralarken uzmanlar önümüzde ki günlerde zam yağmuruna hazır olun uyarıları yapıyor.

ZAM YAĞMURU DEVAM EDECEK

Zam yağmuru ifadesini ilk olarak 2020 yılı Ocak ayında CHP’li Faik Öztrak dillendirmişti. O günden bugüne öngörüler gerçekleşti ve 2021 yılında da devam edeceğe benziyor.. 2021 yılı Ocak ayında yıllık yüzde 18,52, aylık yüzde 1,96 arttı. Yıllık artışta son 20 ayın zirvesi görüldü. Haliyle çiftçinin, üreticinin maliyet yükü arttıkça da vatandaşın alım gücü de bir o kadar azalmaya başlıyor.

Ana gruplar itibariyle bir önceki aya göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 1,68, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 3,70 artış gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre tarımda kullanılan mal ve hizmet endeksi yüzde 18,02, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmet endeksi yüzde 21,62 artış gösterdi.

YILLIK EN YÜKSEK ARTIŞ MAKİNE BAKIMDA

Yıllık en fazla artış yüzde 33,15 ile makine bakım masrafları alt grubunda oldu.

Yıllık en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 29,98 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) ve yüzde 28,89 ile gübre ve toprak geliştiriciler oldu.

Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren alt gruplar ise sırasıyla yüzde 0,68 ile tohum ve dikim materyali, yüzde 4,23 ile veteriner harcamaları ve yüzde 5,58 ile enerji ve yağlar oldu.

AYLIK EN FAZLA ARTIŞ ÇİFTLİK BİNALARINDA

Aylık en fazla artış yüzde 7,04 ile çiftlik binaları (ikamet amaçlı olmayanlar) alt grubunda oldu.

Alt gruplar itibariyle, bir önceki aya göre en fazla artış gösteren diğer alt gruplar ise yüzde 5,12 ile gübre ve toprak geliştiriciler ve yüzde 3,68 ile bina bakım masrafları oldu.

Buna karşılık, aylık en az artış gösteren alt gruplar, sırasıyla yüzde 0,07 ile tohum ve dikim materyali ve yüzde 1,12 ile tarımsal ilaçlar oldu. Bir önceki aya göre azalış gösteren tek alt grup ise yüzde 1,78 ile makine bakım masrafları oldu.