Mevzuat

Evlilik işlemleri için gerekli belgeler nelerdir?

Evlenmek isteyen vatandaşlar nikah işlemleri için yapılacak olan resmi işlemleri merak ediyor. Türk Vatandaşları ve Yabancı uyruklu Vatandaşlardan evlilik için istenilen belgeler nelerdir? İşte detaylar…

Resmi Nikah İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir?

Nüfus cüzdanı asılları ve fotokopileri,
Son 6 ay içinde çekilmiş olan ve güncel görüntünüzü yansıtan vesikalık fotoğraf(6’şar tane almanızı öneriyoruz.),
Evlilik sağlık raporu,
Evlenme ehliyet belgesi,
Nüfus kayıt örneği,
İkametgah belgesi,
Evlenme beyannamesi.

Evrak dosyanızı hazırlarken dikkat etmeniz gereken hususlara geçmeden önce önemli bir konuya değinmek istiyoruz: Nikah için gerekli olan evraklar, başvurunuzu yapacağınız belediyeye göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin birçok belediyenin sistemi, e-devlet ile uyumlu olduğu için hazırlamanız gereken belgelerin sayısı daha az olabiliyor. Bu nedenle başvuru yapacağınız belediyeyle önceden iletişime geçip istenilen belgeleri teyit etmenizde fayda var.

Eğer şanslıysanız sadece nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf, sağlık raporu ve evlilik beyannamesini temin etmeniz yeterli olacaktır.

İsterseniz şimdi de evlilik için gerekli olan belgeler nereden alınır sorusunu yanıtlayalım.

Nikah Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler Nelerdir, Nereden Alınır?

Listede yer alan evrakların çoğu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu biliyoruz ancak biz yine de tekrardan üstünden geçmek ve bazı önemli noktalara değinmek istiyoruz. Ayrıca bu belgelerin de nereden temin edilebileceği konusunda yardıma ihtiyacınız olabileceğini düşünüyoruz.

Nüfus Cüzdanı Aslı ve Fotokopisi

Kimlik fotokopilerinin aslı gibi olduğunu teyit etmek için nüfus cüzdanınızı yanınızda bulundurmalısınız. (Nikah dairesinde sizden teyit amaçlı nüfus cüzdanınızın aslı da istenecektir fakat kimliğinizin fotokopisini teslim etmeniz yeterli olacaktır.)

Bu arada şunu da belirtelim: Bazı resmi işlemlerde ehliyet belgesi, nüfus cüzdanı yerine kabul görse de sürücü belgenizi nikah işlemleri için kullanamazsınız.

Nüfus cüzdanınızın suretinin son 10 yıl içinde değiştirilmiş olması ve üzerinde fotoğrafınızın bulunmasını gerektiğini söylememize herhalde gerek yoktur değil mi?

Vesikalık Fotoğraf

Vesikalık fotoğrafların son altı ay içinde çekilmesi gerektiğini yukarıda zaten belirtmiştik. Bunun yanı sıra kaç tane vesikalık fotoğrafa ihtiyacınız olacağı, başvuracağınız belediyeden belediyeye değiştiği için 6’şar taneden az bastırmamanızı öneriyoruz.

Evlilik İçin Sağlık Raporu

Evlilik sağlık raporu, çiftlerin sağlıksal açıdan evlenmelerinde bir sakınca olmadığının anlaşılması için istenen bir rapordur. Geçerlilik süresi 6 aydır.

Nikah başvurusu öncesinde sağlık raporu almak için aile hekimliği gibi toplum sağlığı merkezlerine, devlet hastanelerine veya özel hastanelere bizzat başvurmanız ve gerekli testleri yaptırmanız gerekiyor. (Özel hastanelerde yapılan testlerin ücretli olduğunu da belirtmek isteriz.) Bu işlemler genellikle yaklaşık 1 gün sürüyor.

Eğer başvurunuzu küçük sağlık merkezlerinden birine yapacaksanız bu kurumlarda her türlü teçhizat bulunmadığı için çeşitli testleri yaptırmak üzere farklı kurumlara yönlendirilebilirsiniz. Yapılan tetkiklerin sonuçlarını ise aile hekiminize götürüp onaylatmanız gerekiyor. (Yani raporda aile hekiminin kaşesi ve imzası olmak zorunda.)

Aile hekiminiz, yapılan testler sonucunda eğer bir sakınca görmezse sağlık raporunuzu kısa sürede onaylıyor.

Bizim önerimiz ise ilk başta devlet hastanesine veya verem savaş dispanserine gidip gerekli tetkikleri yaptırmanız, sonrasında sonuçları aile hekiminize götürmeniz yönünde. Çünkü bu sayede 2 kere gel git yapmamış oluyorsunuz.

Sağlık raporu için istenen tetkiklerden birkaç tane örnek vermemiz gerekirse; kan tahlilleri ve Akdeniz anemisi testi yapılıyor, cinsel yollarla bulaşan bir hastalığınızın olup olmadığı test ediliyor.

Evlilik sağlık raporunun, çiftlerin almakta en çok zorlandığı evrak olduğunu da belirtmekte fayda var; bu konuda daha kapsamlı bilgiye ihtiyaç duyabileceğinizi düşünüyoruz. Bu nedenle sağlık raporu hakkında daha detaylı bilgi edinmek için şu yazımızı okumanızı öneriyoruz:

Evlilik için Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Hangi Testler Yapılır?.

Nüfus Kayıt Belgesi

Nüfus kayıt örneği, kişinin kimlik ve aile bilgilerini içeren bir belgedir. Bu belgeyi bağlı olduğunuz ilçe nüfus müdürlüğünden veya e-devlet üzerinden temin edebilirsiniz.

İkametgah Belgesi

Evlilik için gerekli olan belgeler listemizde bulunan ikametgah belgesini de aynı nüfus kayıt örneğinde olduğu gibi temin etmenizin iki yöntemi bulunuyor. Doğrudan kurumdan almak isterseniz, muhtarlığa veya ilçe nüfus müdürlüğüne gidebilirsiniz. Veya e-devlet üzerinden şahsi hesabınıza giriş yaparak ikametgah belgenizi alabilirsiniz. (Fakat tabi eğer belgeyi e-devlet üzerinden temin edecekseniz çıktısını da almanız gerekiyor.)

Evlenme Beyannamesi

Evlenme beyannamesi, evlendirme dairesine yapacağınız müracaat sırasında doldurmanız için size verilen bir formdur. Bu form, nikah işlemini gerçekleştirecek olan belediyenin talebine göre 1 ya da 2 kopya şeklinde hazırlanıyor. Formun en altında ise evlenme izin belgesi yer alır.

Evlilik beyannamesini doldurarak evlilik akdini gerçekleştirmek istediğinizi resmi olarak beyan etmiş olursunuz. Aman dikkat, tüm bilgilerinizi doğru ve okunaklı bir şekilde doldurun ki evlendirme memurları formun altındaki evlilik izni kısmını sorun çıkarmadan onaylasın.

Nikah İkametgahın Olduğu Yerde Mi Kıyılır?

Nikah, ikametgahın olduğu yerde kıyılmak zorunda değildir. Nikahınızı sizin ya da müstakbel eşinizin ikamet etmediği bir ilçede yapmak istiyorsanız size 2 tane form verilecektir. Bu durumda ne yapmanız gerektiğini öğrenmek ve önemli noktaları atlamamak adına şu yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz: Evlenme İzin Belgesi Nasıl Alınır?.

Evlenme Ehliyet Belgesi

Evlenme ehliyet belgesi, nikah işlemleri için gerekli olan önemli belgeler arasında yer alıyor. Evlenme ehliyet belgesi, evlenecek kişilerin evlenmelerine engel bir durum olup olmadığına dair düzenlenen; üzerinde kişinin adı-soyadı, anne-baba adı, doğum tarihi ve medeni halinin yazdığı belgeye deniyor.

Bu belgeyi nüfus müdürlüklerinden temin edebilirsiniz. Düzenlenen belgeyi, nikah işlemini gerçekleştirecek belediyenin talebine bağlı olarak söz konusu belediyeye teslim etmeniz gerekiyor. (Önceden de söylediğimiz gibi her belediye bu tip evrakları talep etmeyebilir.)

Evlilik evraklarınızın bulunacağı dosyayı bu şekilde tamamlamış olduk. Bu arada eğer düğün hazırlıkları ve düğün masrafları hakkında yardıma ihtiyacınız varsa şu yazımızı okuyabilirsiniz: A’dan Z’ye Düğün Masrafları.

Evlilik başvurusu için temin etmeniz gereken temel belgeler tamamsa şimdi gelelim ekstralara..

Ekstra Belgeler

Nikah işlemleri için saydığımız belgeleri toparladığınızı varsayıyoruz. Fakat bunların yanı sıra almanız gereken başka belgeler veya yapmanız gereken başka şeyler olabilir.

İkamet edilen yerin dışında evlenmek, yabancı uyruklu ya da 18 yaşından küçük biriyle evlenmek gibi bazı özel koşullarda; bu özel durumu belirten izin belgesini de dosyanıza eklemeniz gerekiyor.

Örneğin eğer sizin veya müstakbel eşinizin resmi olarak ikamet ettiği ilçelerin birinde evlenmeyecekseniz evlilik izin belgesi almanız gerekiyor. (Eğer siz de nikahınızı yaşadığınız ilçelerin dışında veya farklı bir şehirde yapmayı düşünüyorsanız, şu yazımızı okumanızı öneririz: Evlilik İzin Belgesi Nasıl Alınır?.)

Nikah İşlemleri

Nikah başvurunuzu yaparken ihtiyacınızın olabileceği tüm evraklara değindiğimize göre sıra geldi nikah işlemlerine…

Nikah tarihinizi almak için evraklarınızla birlikte nikahın kıyılacağı belediyeye bağlı olan evlendirme dairesine, çiftlerden birinin ikametinin bulunduğu evlendirme dairesine veya ilçe müftülüklerine gitmeniz gerekiyor. (Köyde yaşayan çiftler ise başvurularını köy muhtarlığına yapabiliyor.)

Nikah İşlemleri Kaç Gün Sürer?

Yukarıda bahsi geçen belgeleri, yaklaşık 2-3 gün içerisinde tamamlayabilirsiniz. Sonrasında nikah tarihinizi almak için ilgili kurumlardan birine başvurabilirsiniz.

Evlilik Başvurusu Ne Zaman Yapılır?

Nikah Evraklarının Geçerlilik Süresi
Nikah evraklarının geçerlilik süresi 6 aydır diyebiliriz. Çünkü istenilen bazı evraklar 6 ay sonrasında güncelliğini yitirir. Bu nedenle evlilik başvurusu, belgeler alındıktan sonraki 6 ay içinde yapılmalıdır.

Aksi takdirde belgelerin bazılarının geçerlilik süresi bitecektir. (Bu durumda süresi geçen evrakların yenilerini alana kadar nikah başvurusunda bulunamıyorsunuz.)

Başvurunun Kabul Edilmediği Durumlar: Evlilik Engelleri

Hazırlamanız gereken evrakların dışında bir problem yaşamamanız adına; başvurunuzu yapmadan önce evlilik engellerinden herhangi birine takılıp takılmadığınızı teyit etmelisiniz. Evlilik engelleri hakkında bilgi edinmek için şu yazımızı okumanızı öneriyoruz: Evlenme Engelleri Nelerdir?.

Yıldırım Nikahı

Aslında pratikte yıldırım nikahı diye bir şey kalmadı fakat siz de kısa sürede bir nikah yapmak istiyorsanız, şu yazımızı okumanızı öneririz:

YABANCI ÜLKE V ATANDASLARI İÇİN GEREKLİ BELGELER

DOĞUM BELGESİ: Kişinin adı, soyadı, doğum yeri, doğum tarihi açıkça yazılı olduğu. Türkiye’deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli hali.
EVLENME EHLİYET BELGESİ: Kişinin evlenmesine engel bir hali olmadığını, bekar /boşanmış ya da dul olduğunu belirtir Türkiye’deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli belge.
PASAPORT: Türkiye’deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli hali.

YABANCI EVLİLİKLER İLE İLGİLİ EK BİLGİLER

a) Ahvali Şahsiye sözleşmesine taraf olan ülke vatandaşları Doğum Belgesi ve Evlenme Ehliyet Belgesini, “Çok Dilli” olarak alacaklar. (Örnek: Almanya. 1 Hollanda. Belçika. İtalya, Fransa, Avusturya)
b) b) Lahey Sözleşmesine üye ülke vatandaşları ise; Doğum Belgesi ve Evlenme Ehliyet Belgesini Apostilli alacaklar. Apostilli olan belgeler, Türkiye ‘deki tercüme büroları tarafından tercüme ettirilerek, Noterden tasdik ettirilecek.(Örnek: Rusya, Azerbaycan, Kırgızistan. Kazakistan. Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan. Belarus, Ukrayna)
c) c) Hiçbir sözleşmeye taraf olmayan ülke vatandaşları; Ülkelerinden aldıkları evrakları, Ankara’daki Konsolosluklarına onaylattırdıktan sonra, Dışişleri Bakanlığı ‘na tasdik ettirip, Türkiye’deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli halini getirecekler.(Örnek: Suriye, İran. Irak, Ürdün, fas, Cezayir. Suudi Arabistan vs .. )
d) Evraklarını Türkiye’deki Konsolosluklarından temin edecek olanlar, Konsolosluk Ankara’da ise Dışişleri Bakanlığı’na. diğer illerde ise o irin Valiliği’nce tasdik ettirdikten sonra, Türkiye’deki tercüme büroları tarafından tercüme edilmiş ve Noter tasdikli halini getirecekler.

EVLİLİK İLE İLGİLİ HUKUKİ BİLGİLER

Erkek ve kadın 17 (On Yedi) yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak, hakim olağanüstü durumlarda pek önemli bir sebeple 16 (On altı) yaşını doldurmuş olan erkek ve kadının evlenmesine izin verebilir. 18 ( On sekiz) yaşının içinde bulunan kadın ve erkeğin de anne-baba rızası alınır.

Boşanma veya eşinin ölümünden sonra yeniden evlenmek isteyen kadının, boşanmasından veya eşinin ölümünden sonra 300 gün geçmesi gerekir. Bu süre geçmeden evlenme isteniyorsa, mahkemeden bu (300 gün) sürenin kaldırılmasına yönelik “İddet Müddeti” kaldırılması kararı” alınmalıdır.

65 yaş ve üstü olanlardan; Devlet Hastanesi ve Üniversite Hastanelerinden evlenmelerine engel bir durumlarının olmadığını gösterir “Heyet Raporu” istenilmektedir.

Mesai saatleri haricinde kıyılacak nikahlar özel istektir.

Nikah sonrası “Mernis Evlendirme Bildirimlerinin” elden verilmesi yasaktır.