Ekonomi

Kredi kartı kullanıcılarına kötü haber! Yüzde 20 zam açıklaması!

Türkiye’de her geçen gün kredi kartı kullanıcılarının sayısı artmaya devam ediyor. Kredi kartlarını kullananlara her yıl belirli oranlarda kart aidat ücreti çıkartılıyor. Ancak konu ile ilgili yapılan son açıklamaya göre kart aidat ücretlerine yüzde 20 zam açıklaması yapıldı. Durum bu şekilde olunca kullanıcılar aidatsız kart veren bankaları araştırmaya başladı.

Açıklanan son verilere göre 2021 yılı içerisinde kredi kart aidatının ücretleri yaklaşık yüzde 20 oranında arttı.Öğrencilere özel olarak sunulan kredi kartı hariç, diğer kartların aidatları 30 TL ila 300 TL arasında değişkenlik gösterebiliyor.

KULLANICILAR KART ALIRKEN DAHA ÇOK ARAŞTIRMA YAPIYOR

Hesapkurdu.com Kredi Ürün Müdürü Ersin Yaşar, konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:

“Yıllık kart aidatlarında saptadığımız yüzde 20’lik artış, kredi kartlarına olan talebin yükselmesiyle beraber şikayetleri de artırdı. Kart sahiplerinin en çok gündeme getirdiği şikayetlerin başında aidat veya yıllık ücret adı altında tahsil edilen masraflar geliyor. Salgın döneminde kredi kartını daha fazla kullanan tüketiciler, artık hem harcalamalarında daha planlı davranıyor hem de ek masraflara katlanmak istemiyor. Bu yüzden karşılaştırma siteleri üzerinden kartların tüm özelliklerini görüntüleyip aidat tutarlarını, aidatsız kart seçenekleri ile kampanyaları inceleyerek, ihtiyaçlarına en uygun kartı belirledikten sonra başvuru yapıyorlar”

HER 5 KARTTAN 3’Ü TEMASSIZ OLDU

Pandemi döneminde özellikle her 5 karttan 3’ünün temassız olduğunu ifade eden Yaşar, temassız ödeme döneminin hiç geçmeyeceğini şu sözlerle dile getirdi:

“Sağlık uzmanlarının banknot ve madeni paraların taşıdığı bulaş riskine yönelik uyarıları, temassız ödeme özelliği taşıyan kart başvurularını artırdı. BKM verilerine göre, 2020’de temassız kredi kartı sayısı 45 milyona ulaştı. Bu da artık her 5 kredi kartından 3’ünün temassız olduğu anlamına geliyor. Devam eden talep artışı karşısında bankaların tavrı ise tüketicilerin hassasiyetlerine uygun alternatifler geliştirmek oldu. Nitekim şu an bazı bankalar yeni müşterilerine özel ‘ilk yıl ücretsiz’ kampanyaları yaparken, bazıları da aidatsız kart, aidat bedeli kadar puan, daha fazla taksit gibi uygulamaları gündeme getiriyor”