Ekonomi

Bankada hesabı olanlara kötü haber Danıştay’dan geldi!

Ülkemizde hemen hemen herkesin birden fazla banka hesabı bulunuyor. Banka hesabı olanları yakından ilgilendiren haber Danıştay tarafından geldi. Danıştay, bankaların müşterilerden almış olduğu “Hesap işletim ücreti” ve “Nakit Avans Ücreti” gibi birtakım ücretlerin alınmasını hukuka aykırı bulmadığını belirtti. Buna göre bankalar bu ücretleri almaya devam edecek.

Bankaların müşterilerinden almış olduğu “Hesap İşletim Ücreti” için herkesi yakından ilgilendiren bir karar açıklandı. Danıştay 10. Dairesi’nde görülen davada Bankacılık Denetleme Kurumu’na açılan davada bazı ücretlerin haksız yere alındığı öne sürüldü.

BU ÜCRETLER HERHANGİ BİR GİDERE DAYANMIYOR

Konuyla ilgili açılan davada, bankanın tüketicilerden aldığı “Hesap işletim ücret” ve “Nakit avans ücreti” gibi ücretlerin herhangi bir gidere dayanmadığı belirtildi. Aynı zamanda davada, bankanın bu cüreti alırken, herhangi bir belgede sunmadığını belirterek, “Bu durum, tüketici için sürpriz bir maliyet oluyor” denildi.

“İPTAL EDİLİRSE, MASRAFLAR FAİZE YANSIR”

BDKK tarafından davaya ilişkin yapılan savunmada, “Yönetmeliğin ilgili maddeleri iptal edilirse, bu masraflar faize yansır. Faiz belirlenirken, masraflar alınmıyor. Bankaların da maliyetleri var. Dava konusu düzenleme kanuna ve kamu menfaatine uygun. Davanın reddi gerekir” ifadesi kullanıldı.

BANKALAR SADECE HESAP İŞLEM ÜCRETİ OLARAK 10 MİLYAR TL ALIYOR

Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Aydın Ağaoğlu, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmesinde, bu kararın milyonlarca tüketiciyi zarara uğratabileceğinin altını çizerek, “Bankaların, yalnızca hesap işletim ücreti adı altında yılda aldıkları para 10 milyar liraya yakın” dedi.