Ekonomi

Bakan Selçuk duyurdu! SGK prim yapılandırmasının ilk ödemesi 31 Mart’ta son!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından flaş bir duyuru yapıldı. Bakan Selçuk, yaptığı duyurusunda prim yapılandırmasının peşin ve ilk taksit ödemeleri için son günün yaklaştığını hatırlattı. Yapılandırma kapsamında 3,1 milyon vatandaşın başvurduğunu belirten Bakan Selçuk, son tarihin 31 Mart’ta olduğunu belirtti.

Bakan Selçuk, yapılandırma kapsamında vatandaşların e-Devlet, e-SGK ve sosyal güvenlik merkezlerine başvurduğunu belirterek, “Yapılandırılan toplam alacak 101 milyar lirayı aştı ve bugüne kadar 7,4 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi” dedi.

31MART 2021’E KADAR UZATILDI

30Aralık 2020 Cumhurbaşkanı Kararı ile SGK yapılandırma başvurusundan daha fazla yararlanması için başvuruların 1 Şubat 2021, ödeme sürelerinin ise 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldığını hatırlatan Bakan Selçuk, şunları söyledi:

“Söz konusu düzenleme ile sigorta primleri, Genel Sağlık Sigortası primi (GSS), işsizlik sigortası primi, idari para cezaları, iş kazası, meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacaklar, yersiz ödenen gelir ve aylıklardan doğan alacaklar ve Bağ-Kur sigortalılarının daha önce durdurulan hizmet sürelerinin ihyası halinde doğacak alacaklar yeniden yapılandırıldı. Yapılandırma için e-Devlet, e-SGK ve sosyal güvenlik merkezlerimize 2,1 milyon vatandaşımız başvurdu. Yapılandırılan toplam alacak 101 milyar lirayı aştı ve bugüne kadar 7,4 milyar lira tahsilat gerçekleştirildi”

BAĞ-KUR VE PRİM BORÇLARI SİLİNECEK

Bağ-Kur ve Prim borçlarının silinebileceğini hatırlatan Bakan Selçuk, “Bağ-Kur sigortalılarının daha önceki kanunlarla durdurulan hizmet sürelerine ilişkin prim borcu asılları, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ile güncellendi. 31 Mart 2021’e kadar ödemeleri halinde, durdurulan hizmet süreleri ihya edilecek” açıklamasını yaptı.

GECİKME CEZASI VE ZAMLAR SİLİNECEK

Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının da 30 Nisan 2021 tarihine kadar peşin ya da taksit olarak ödenmesi durumunda gecikme ceza ve zammının silineceğinin de altını çizen Bakan sözlerine şu şekilde devam etti:

“GSS sigortalısı olanlardan daha önce hiç gelir testine başvurmayanların ise 31 Mart 2021’e kadar gelir testine başvurmaları halinde GSS primleri, gelir testi sonucuna göre başlangıç tarihinden itibaren güncellenebilecek. Gelir testi sonucunda aynı hanede yaşayan ve aile içindeki geliri asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenlerin prim borçları silinecek ve primleri devlet tarafından ödenecek”