Genel

Tapuda yeni dönem başlıyor!

Gelen bir son dakika haberine göre tapu işlemlerinde sahteciliğin önüne geçilmesi adına Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi hayata geçiyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Tapu ve Kadastro Genel Müdürlü Mehmet Zeki Adlı, pilot uygulamaya başladıklarını belirtti.

Genel Müdür Adlı, açıklamasında Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi’nin (EKDS) Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve ülkemizde yeni yeni kullanılmaya başlanan bir sistem olduğunun altını çizerek detayları aktardı.

TAPUDA SAHTELİĞİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN

Kimlik doğrulama sistemi ile tapuda sahteciliğin önüne geçmek adına bu uygulamanın çok önemli olduğunu söyleyen Adlı,bu sistemden önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile çalıştıklarını söyledi.

“İŞLEM YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞIN VERİLERİYLE SİSTEMDEKİ KARŞILAŞTIRILIYOR”

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bu şekildeki pek çok uygulamasının başarılı bir şekilde yürütüldüğünü söyleyen Adlı, şu açıklamayı yaptı:

“İçişleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde pilot uygulama başlattık. Ankara’da Yenimahalle Tapu ve Kadastro Müdürlüğümüz ile Çankaya Kadastro Müdürlüğümüzde şu anda pilot uygulama devam ediyor. Yeni kimlik kartlarımızda biyometrik vesikalık fotoğraf, parmak izimiz ve özel bir takım kişisel bilgiler var. Müdürlüğümüze gelen vatandaşlar, yeni kimlik kartlarını POS cihazı şeklindeki Kimlik Doğrulama Sistemine takıyor, parmak izini de alıyoruz ve otomatik olarak nüfustaki veri tabanına giriliyor. İşlem yapmak isteyen vatandaşın bilgileri sistemdeki verilerle karşılaştırılıyor. İşlem yapmak isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığı sistemden teyit ediliyor. Doğrulanmış bilgilerin bize gelmesiyle tapuda sahteciliklerin önüne artık daha hızlı geçebileceğiz”