GündemSağlık

Koronavirüs salgınında büyük bir umut! Sprey aşılar salgını bitirebilir!

Ülkemizde son dönemlerde etkisini iyice gösteren koronavirüs salgınında ilişkin umut veren bir gelişme yaşandı. Çeşitli ülkeler tarafından geliştirilen aşı uygulamaları tüm hızla devam ederken, salgına karşı yeni bir umut doğdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın ülkemizde klinik çalışmalarının yakın zamanda başlayacağını duyurduğu sprey aşıların virüs bulaşını engellemesinden dolayı salgının bitebileceği gündeme geldi.

Bakan Koca geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında ülkemizde sprey aşıların çalışmalarının başlayacağını duyurmuştu. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan Bakan Koca’nın bu açıklaması üzerine önemli bilgiler paylaştı.

BURUN SPREYLERİNİ KİŞİ KENDİSİ BİLE UYGULAYABİLİR

Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Burundan verildiği için virüsün direkt vücuda girmesini engelleyebiliyor. Bu şu ana kadar üretilen aşılar ile başarılmış bir şey değil. Burun spreyleri ile kişi kendisi bile uygulayabiliyor. Aşı kararsızlığını azaltıyor”

SPREY AŞILARIN BULAŞI ENGELLEYECEĞİ İFADE EDİLİYOR

Şu ana kadar kullanılan koronavirüs aşıları, salgını hafif geçirmeyi sağlarken, sprey aşıların bulaşı engelleyebileceği ifade ediliyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Balık konuyla ilgili kesin sonuçların yapılan testler sonrasında ortaya çıkacağını belirtti. Balık açıklamasının devamında aşının başarılı olması halinde salgının sona erebileceğinin müjdesini de verdi.