Genel

Gaziantep ilinde bebek ölüm oranlarında inanılmaz artış!

BAYRAM YILMAZKAYA (Gaziantep)- TÜİK verilerine göre 1 yaşa kadar bebek ölüm hızının 2019 Türkiye ortalaması 9,1 iken, bu oran ilim Gaziantep’te 16,2. Yaşanan bebek ölümlerinin yarıdan fazlasının Suriyelilere ait olduğu bilinmektedir. Günde 2-3 Suriyeli bebeğin ölüm defin ruhsatları açıklandı, bu çok büyük insani sorundur.

Bu bebek ölümlerine yol açan çeşitli faktörlere baktığımızda yetersiz sağlık hizmetleri, erken yaşta evlilik, 13-14 yaşında doğum, 1 hekime 90 gebe düşüyor olması, yenidoğan yoğun bakımdaki kuvöz sayısının yetersizliği, istenmeyen gebelikler ve kısa aralıklarla gebe olmak gibi durumlar da bu ölümlerde etkendir. Aile sağlığı merkezlerinde üreme sağlığıyla ilgili hiçbir şey mevcut değil. Bu bebek ölümlerinin altında yatan sebeplerin bir an önce araştırılması ve eksiklerinin giderilmesi gerek. On yıldır ülkemizde bulunan Suriyelilere 40-50 milyar dolar para harcandığı söyleniyor. Madem Suriyelilere bu kadar para harcadınız, bu Suriyeliler neden perişan? Yazıktır, günahtır. Derhâl önlem alınmalı.

Bir Yorum

  1. Suriyeliler mi perişan gaziantepte gel de rahatlarını gör bizim halkımıza fırsat verdiği yok sorumsuz oldukları ve bilinçsizce davrandıkları için sürekli hamileler önce onları eğitin