Ekonomi

Süt ve süt ürünlerine uygulanan KDV oranlarında indirim talebi!

Süt ve süt ürünlerine gelen yüksek orandaki zamlardan dolayı vatandaş artık almakta baya zorlanıyor. Bir taraftan çiftçiler artan maliyetler yüzünden zarar ederken, diğer taraftan gelen zamlardan dolayı süt ürünlerinin tüketimi azalıyor. Bu durumda ise üretici, zarar etse de ürettiği sütü satmakta zorlanıyor. Buna yönelik Et ve Süt Kurumu topladıkları sütü süt tozuna dönüştürme kararı aldı… Konu hakkında mecliste açıklamalarda bulunan Karaman Milletvekili İsmail Atakan Ünver, süt ve süte uygulanan KDV oranlarının yüzde 1’e indirilmesini talep etti. Atakan, konu ile ilgili şu bilgilendirmelerde bulundu;

Ülkemizde sürekli artan yem fiyatları nedeniyle hayvan yetiştiricilerinin sorunu bitmek bilmemektedir. Özellikle, işletmecinin işletmesine 2 lira 80 kuruştan giren süt, üreticiden 2 lira 60 kuruşa çıkmaktadır. Bu fiyat, süt üreticisinin zararına süt satmasına yol açmaktadır. İşlenen süt ürünleri ise market ve şarküterilerde yüksek enflasyon etkisi altında fahiş fiyattan, peynir 40 liraya, tereyağı 70-80 liraya satılmaktadır; tüketici de bu fiyatlardan süt ürünü alamamaktadır.

Süt ürünleri üretim yerleri ise alım gücünün düşmesi nedeniyle yaptıkları üretimi piyasada satacak alıcı bulamamaktadırlar. Bu sebeple, Et ve Süt Kurumu piyasadaki sütü toplayarak süt tozuna çevirme kararı almıştır. Özellikle gelişim çağındaki çocuklar için yaşamsal önem taşıyan süt ve süt ürünlerine erişebilirliği artırmak için süt ürünlerinde KDV yüzde 1’e düşürülmelidir. Bu konuda yetki sahibi olan makamları göreve davet ediyorum.