Ekonomi

Uzman isim açıkladı! İkinci el araç fiyatları bu tarihte artacak!

Koronavirüs salgını döneminde fiyatların bir dönem zirve yaptığı ve şu anda en düşük fiyatların görüldüğü ikinci el piyasasına ilişkin son dakika açıklaması geldi. MASFED Genel Sekreteri konu ile ilgili yapmış olduğu açıklamasında çip krizinin ikinci el ara piyasasını etkileyeceği tarihi de paylaştı.

MASFED Genel Sekreteri Niyazi Berktaş, salgın döneminde otomobil sektöründe öne çıkan sıkıntıları aktardı. Son dönemlerde ortaya çıkan çip krizinin yakın zamanda ikinci el piyasasında fiyatları artıracağın duyuran Berktaş, fiyatların Nisan ve Mayıs aylarında artabileceğini söyledi.

YAŞANAN BU AKSAKLIKLAR İKİNCİ EL ARAÇ FİYATLARINA YANSIYACAK

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Sekreteri Niyazi Berktaş, salgın sebebiyle araçlardaki çip sıkıntısının başladığını ve bunun da ikinci el araç fiyatlarına yansıyacağını şu şekilde anlattı:

“Tüm dünya genelinde yaşanan normalleşme sürecinde otomotiv fabrikalarının hızla üretime başlaması malzemelerde yaşanan stok sorununu da beraberinde getirdi. Yıl boyunca çip tedarik sorununun devam edebileceğini öngören otomotiv fabrikaları tekrar üretime ara vermek durumunda kalıyor. Sıfır araç üretiminde ve tedarikinde yaşanan bu aksaklıklar ikinci el otomobil fiyatlarına da yansıyacaktır”

NİSAN VE MAYIS AYLARINA DİKKAT

Uzman isim yaptığı açıklamasında Nisan ve Mayıs aylarında fiyatların artış gösterebileceğinin altını çizerek, “Pandemi sebebiyle sıfır araçların üretiminde ve tedarik sürecinde yaşanan aksaklıklar ikinci el fiyatlarının yükselmesinde büyük rol oynamıştı. Ancak faiz oranlarının düşmesi ve yıl sonuna doğru sıfır araçların gelmesi ile fiyatlarda yüzde 15’e varan bir düşüş yaşanmaya başladı. Şu an ikinci el fiyatları stabil seyrediyor. Fakat Nisan Mayıs ayları itibariyle yaşanabilecek tedarik sıkıntısı, döviz ve faiz oranlarının yüksek oluşu piyasaya yansıyacak, fiyatları da yükseltecektir” dedi.

VATANDAŞLAR SÜRECİ İYİ DEĞERLENDİRMELİ

Henüz bu durumun fiyatlara yansımadığını ancak vatandaşların düşük fiyatlı olan bu süreci iyi değerlendirmesi gerektiğini belirten Berktaş, “Bu durum henüz fiyatlara yansımadığı için araç alacak vatandaşlarımız süreci iyi değerlendirmeli; şimdi araç sahibi olmak için en uygun zamanları yaşıyoruz. Bunun yanı sıra yaz ayları geliyor, Ramazan ayı sonrasında sokağa çıkma kısıtlamalarının da gevşetilmesi bekleniyor. İnsanlar bayram tatiline, yazlığına, memleketine gitmek isteyecek. Virüsten korunmak için toplu taşıma araçları yerine özel araçların tercih edilmesi de ikinci ele talebi artıracaktır, bunun da fiyatlara yansıması olacaktır”