Türkiye koronavirüs salgınıyla mücadele ederken bir yandan da aşılama çalışmalarına tüm hızıyla devam ediyor. Bir süredir Çin’den getirilen SinoVac koronavirüs aşısının uygulamasının yanı sıra bugünden itibaren tercih eden vatandaşlara BioNTech koronavirüs aşısı uygulanacak. Peki, hangi aşı daha koruyucu. Doç. Dr. Ümit Savaşçı açıkladı. Detaylar haberimizde
Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşı olacak vatandaşların tercihlerinde dikkat edilmesi gereken noktalarda hakkında bilgi verdi. Uzman isim kişinin daha önce ağır bir hastalık geçirmesi, kanser ya da kemoterapi tedavisi görmesi durumunda SinoVac aşısını tercih etmesi gerektiğini belirtti.
KORUYUCULUĞU YÜZDE 10 DAHA FAZLA
Uzman isim, yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kaydetti:
“Eğer kişi bağışıklık istemini baskılayacak ilaç kullanıyorsa, kemoterapi alıyorsa, kanser tedavisi görüyorsa veya daha önceden ağır bir nörolojik hastalık geçirmişse ilk tercihi Sinovac aşısı olsun. Ama genç, sağlıklı hiçbir hastalığı yoksa, kronik hastalığı var; ama bu saydığım hastalıklar değilse o zaman BioNTech aşısının koruyuculuk oranı Sinovac aşısına göre yüzde 10 daha fazla”
YÜZDE 100 ORANINDA AZALTTI
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, aşıya ilişkin yaptığı açıklamasında “Şimdiye kadar uyguladığımız aşı sonuçlarına baktığımızda Sinovac aşısında kişiler koronavirüse yakalansa bile hafif atlattıklarını tespit ettik ve hastaneye yatma oranlarını yüzde 100 oranında azalttı. Bizim için önemli olan, kişinin bu hastalığı hafif geçirmesi veya hiç geçirmemesi” ifadesini kullandı.
“EĞER TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKIRSAK YİNE VİRÜS KAPMA İHTİMALİMİZ OLABİLİR”
Doç. Dr. Savaşçı, aşılarla ilgili gelen sorulara şu cevabı verdi:
“Özellikle ‘aşı oldum, koronavirüse yakalandım, aşıdan mı bulaştı’ deniyor. Aşıdan koronavirüs bulaşması mümkün değil. Halkımız şu yanlışa düşüyor; ‘aşı oldum, koronavirüse yakalandım.’ Eğer tedbirleri elden bırakırsak yine virüs kapma ihtimalimiz olabilir, bu sorular bize çok sık sorulmakta. Yeni teknolojik mRNA aşıları daha akıllı aşılar. Vücutta herhangi bir kalıntısı kalmadan, elde etmek istediğimiz sonuca ulaşıp, vücuttan uzaklaşıyor. Dolayısıyla bizim genlerimize herhangi bir teması, bizi genetik olarak etkilemesi veya bu yönde hasar bırakması mümkün değil. Ancak bağışıklık sistemini baskılayacak ilaçlar kullanıyorsa, çok ciddi nörolojik hastalık geçirmişse inaktif aşıyı olmasını daha ön planda isteriz”