DünyaSağlık

Bakan Koca tarih verdi! Ağustos – Eylül ayları..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus ile DSÖ’nün medya brifingine konuştu. Koca, yaptığı açıklamasında önümüzdeki Ağustos ve Eylül ayları içerisinde ilk aşının bitebileceğini duyurdu. Detaylar duyurdu.

Koca, yaptığı açıklamasında “Türkiye olarak yaklaşık 1 milyon 100 bin sağlık çalışanımızın aşılanmasını 45 gün gibi kısa bir süre içinde tamamladık” ifadesini kullandı. Bu kapsamda önümüzdeki Ağustos ve Eylül gibi yaz dönemi ilk aşının tamamlanacağını duyuran Bakan Koca, DSÖ’ye son durumu aktardı.

“KORONAVİRÜS SON YÜZ YIL İÇİNDE TÜM DÜNYADA MÜCADELE ETTİĞİ BİR SALGINDIR”

Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) koronavirüs konulu brifing toplantısına online olarak katılım sağladı. Bakan Koca, salgının 1 yıldan fazla hayatımızda olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Son yüz yıl içinde, tüm dünyanın aynı anda mücadele ettiği en büyük salgındır. Bu hastalık, sadece sağlığa yönelik bir tehdit olmayıp, hayatın tüm alanlarına etki etmiştir. Salgının ilk günlerinden itibaren bütün ülkeler, sağlık sistemlerinin kapasitesi başta olmak üzere, imkanlarının el verdiği ölçüde, mücadeleye devam etmektedir. Mücadele şekillerinde bazı farklılıklar olsa da tüm dünya, kolektif olarak, sağlık çalışanlarının hayatlarımızdaki önemi konusunda güçlü bir düşünce sahibi olmuştur. Bu düşünce o kadar güçlüdür ki sağlık çalışanlarına karşı yeni bir etiğin doğuşuna yol açmaya başlamıştır. Fikrimi açmak için ifadesini milattan önce 4’üncü yüzyılda, Hipokrat’ta bulan ünlü ilkeye atıfta bulunacağım. Bu ilke ‘Primum non nosera’ ilkesidir”

2021 YILININ..

“Türkiye’nin salgına karşı verdiği mücadele hem yurttaşlarımız hem de dünya tarafından iyi bilinmektedir. Sürece şekil veren gücü, işinde yetkin, özverili, dahası, kendini bu yıkıcı hastalığın önünü kesmeye adamış insanlardan almaktayız” diyen Sağlık Bakanı, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Büyük tecrübelerle bilinmektedir ki sağlık çalışanları mesleklerinin doğası gereği gözlerini karartarak en ön safa atılır. Onlar bu görevi ifa ederken, toplumun geri kalanına ve karar vericilere önemli sorumluluklar düşmektedir. Bu bilinçle hareket edip gerekli politikaları oluşturabilen toplumlar, sağlık çalışanlarının motivasyonunun yükseltilmesi ve üzerlerindeki yükün azaltılması noktasında en yüksek desteği verebilecektir. Koruyucu ekipman tedariki, yeni bilimsel gelişmeler konusunda eş zamanlı bilgilendirme, sosyal ve ekonomik destek sağlanması gibi konular bizim çalışmalarımızdaki başlıkların da sadece bir kısmı oldu. Yeni istihdamlarla mevcut sağlık çalışanlarımızın yükünün hafifletilmesi ise öncelikli uygulamalarımız arasında yer aldı. Bir diğer önceliğimizse görev ve sorumlulukların yeniden tanımlanıp paylaştırılması, acil olmayan iş yüklerinin zamana yayılması gibi önlemlerin alınmasıdır. Bunların hiçbiri gösterilen fedakarlıkların karşılığı değildir. Emeklerin pratik karşılıklarının verilebilmesi yanında, yine bu emeklerin zamana mühür vuracak şekilde karşılık bulması da gerekmektedir. Toplumlar böyle onurlandırmaları artık ödev biliyor. 2021 yılının Uluslararası Sağlık Çalışanları Yılı ilan edilmesi fikrinin başından beri güçlü bir savunucusu olmamızın nedeni de budur.”