Sağlık

SinoVac aşısı olan ve olacak herkesi yakından ilgilendiriyor! Sonuçlar açıklandı!

Koronavirüs salgınına karşın ülkemizde aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. SinoVac koronavirüs aşısı olan ya da olmayı düşünen herkesi yakından ilgilendiren önemli bir açıklama geldi. Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından hazırlanan birinci ve ikinci doz koronavirüs aşısında kadınların erkeklere göre daha yüksek bağışıklık elde ettiği ortaya konuldu.

Koronavirüs aşısına karşı uygulanan SinoVac aşısı ile ilgili yeni bilgiler gelmeye başladı. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nden bilim insanların uzun bir süre üzerinde durdukları çalışmaların sonuçları resmen açıklandı.

BİN 53 KİŞİ KATILDI

Konuyla ilgili araştırma MCBÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim elemanları tarafından yapıldı. Yapılan çalışma sonucunda 11 Ocak – 18 Mart tarihleri arasında bin 53 kişi araştırmaya katıldı.

ÖRNEKLER ALINDI

Tüm sağlık çalışanlarının birinci aşıdan en az 28 gün sonra ve ikinci aşıdan sonra örnekler alındı. İlk aşıdan sonra bağışıklık oranı yüzde 25,3 ikinci aşıdan sonra bağışıklık oranı yüzde 97,92 olarak açıklandı.

ARAŞTIRMANIN SONUÇ KISMI

Araştırmanın sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizde ağırlıklı olarak uygulanan Covid-19 inaktif (Sinovac-Coronavac ) aşısının bağışıklık etkinliğinin yüksek ve yeterli olduğunu göstermektedir. Ancak antikor düzeylerinin yeterliliği kişinin tam olarak bu hastalıktan güvenle korunduğunu garanti etmez. Kişisel korunma önlemleri hiç taviz verilmeden sürdürülmelidir. Bu araştırmanın sonuçları arasında yer alan, bilimsel toplantılarda ve hakemli bilimsel dergilerde ayrıca yayınlanacak olan aşı istenmeyen yan etkileri, kabul edilebilir sınırlar içindedir”