Tırnak yeme hastalığı koronavirüs riskini artırıyor!
Koronavirüs salgınına ilişkin her geçen gün yeni bilgiler gelmeye devam ediyor.Gelen son bilgiye göre tırnak yeme hastalığı koronavirüs riskini artıyor.
Koronavirüs salgınına ilişkin her geçen gün yeni bilgiler gelmeye devam ediyor. Gelen son bilgiye göre tırnak yeme hastalığı koronavirüs riskini artıyor. Konuyla ilgili yapılan açıklamada tırnak aralarındaki atık, kir, bakteri, virüs ve parazit gibi çeşitli mikroorganizmalar ağız yoluyla alınarak pek çok organı olumsuz olarak etkileyebiliyor.
Altınbaş Üniversitesi Dr. Öğr. üyesi İpek Ada Alver, yaptığı açıklamasında tıpta onikofaji olarak adlandırılan tırnak yemek hastalığının koronavirüsün yayılmasını kolaylaştırdığını ve bağırsaklarda parazite neden olabileceğini, "Protez tırnak ve uzun tırnaklar da mikroorganizmaları bulaştırmada etken oluyor" şeklinde ifade etti.
Alver, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında şu ifadeyi kaydetti:
"Pandeminin yol açtığı stres ve gelecek kaygısının başta tırnak yeme başta olmak üzere yara ve sivilcelerle oynama, kaşıma, saç ve kirpik yolma gibi psikolojik kökenli istemsiz dokunsal hastalıklarda artışa yol açıyor. Bu davranışlar sadece psikolojiyi etkilemekle kalmayıp enfeksiyonel hastalıklara yakalanma riskini de arttırmaktadır. Ellerin yıkanmadan ağza, yüze ve buruna götürülmesi ya da tırnakların yenmesi ile birlikte parmak ve tırnak aralarına geçen virüs partikülleri hücre içerisine girip çoğalabilmekte ve kişiyi enfekte edebilmektedir. Bu da Koronavirüs'e yakalanma olasılığını artmaktadır"
MİKROORGANİZMALARIN YUVASI
Alver, açıklamasının devamında tırnakların kısa tutulması, düzenli olarak ellerin yıkanması ve el hijyeninin oluşturması gerektiğini, "Tırnakların kısa tutulması, düzenli el yıkanması, el hijyeniyle ilgili farkındalık oluşturulması ve eğitimler verilmesinin gerekiyor. Tırnak yeme hastalığının yanı sıra protez tırnak ve uzun tırnakların da mikroorganizmaları bulaştırmada etkili oluyor. Uzun ve protez tırnaklar, mikroorganizmaların üremesi ve hayatta kalması için çok uygun ortamlar. Tırnakların uzun tutulması, protez tırnak takılması, çıkan ojelerin yenilenmemesi, birer mikroorganizma yuvasına dönüşmesine yol açıyor. Bu durum da başta Covid-19 olmak üzere çeşitli enfeksiyonel hastalıkların yayılmasına yol açıyor" şeklinde ifade etti.
Bakmadan Geçme





