Ekonomi

Tüketici enflasyonu son yirmi ayın zirvesine çıktı!

TÜİK’e göre tüketici enflasyonu son yirmi ayın, üretici enflasyonu ise son iki yılın en yüksek seviyesine çıktı. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) martta aylık bazda yüzde 1,08, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 4,13 artış gösterdi. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 16,19, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 31,2 oldu. Enflasyon oranlarını Başkanlık sistemi üzerinden eleştiren İstanbul Milletvekili Sibel Özdemir ve Adana Milletvekili Ayhan Barut, şu açıklamalarda bulundu;

Özdemir: Tek adam keyfî yönetimine dayanan Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi, 10 milyonu aşan işsizin, 10 milyonlarca yoksulun, esnafın, yatırımcının, çiftçinin, emeklinin, iş arayan üniversite mezunu milyonların sorunlarını çözmedi. Dahası; başta hukuk, adalet, eğitim, demokrasi, basın özgürlüğü, temel hak ve özgürlükler olmak üzere hemen her alanda ciddi geriye gidişler yaşıyoruz.  Yaşam koşulları her geçen gün daha çok zorlaşıyor.

TÜİK’e göre tüketici enflasyonu son yirmi ayın, üretici enflasyonu ise son iki yılın en yüksek seviyesinde. Enflasyon Araştırma Grubunun hesabına göre, son yedi aylık gerçek enflasyon yüzde 28’i aşmış durumda. Bu tablonun ortaya koyduğu üzere “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” demek yoksulluk ve işsizlik demektir, yüksek faiz, yüksek enflasyon demektir, Türk lirasının değer kaybı, yüksek döviz kuru demektir; “Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi” demek kişisel, keyfî kararlar sonucu istikrarsızlık, güvensizlik demektir.

ENFLASYON DURDURULAMIYOR

Barut: Türkiye’de enflasyon durdurulamıyor. Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı verilere göre mart ayında tüketici fiyat endeksi, bir ay önceki aya göre yüzde 1,08 artarak yıllık bazda yüzde 16,19’a yükseldi. Halkımızı sürekli yoksullaştırıp açlık ve sefalete mahkûm ediyorlar, enflasyon canavarının büyümesine neden olan iktidar cambazlık yaparak, algı oyunlarıyla gerçekleri saptırmaya çalışıyor. Ekonomik kriz ocakları söndürüyor, yüreklere ateş düşürüyor. Enflasyon, açlık, sefalet, işsizlik, yoksulluk ve zulüm demektir. Bu zulmü reva görenler saraylarda sefa sürüyor ama bu böyle gitmez, gitmemeli. Daha dün Adana’da geçim sıkıntısı yaşayan gencecik bir kardeşimiz yaşamına son verdi. İktidarı bu yangını söndürmeye çağırıyoruz; algıyı bırakın, ülkenin gerçek gündemi olan açlık, yoksulluk ve çaresizliğe çözüm bulun. Siz yapmıyorsanız bu çözümü projelerimizle biz yapacağız, bu düzen değişecek ve mutlaka değiştireceğiz.

287 maddenin fiyatı arttı

Kocaeli Milletvekili Lütfü Tükkan: TÜİK, Mart ayı enflasyon rakamlarını açıkladı: Tüketici Fiyat Endeksi aylık yüzde 1,8; yıllık ise yüzde 16,19 arttı; endekste bulunan tam 287 maddenin fiyatı arttı. Böylece, memura, işçiye, emekliye verilen sözde enflasyon oranındaki zamlar, sadece Mart ayında temel gıdalar üzerinden çoktan erimiş oldu. En son 2019 yılının Ekim ayında tek haneli sayıları gören yıllık enflasyon, o günden bu yana çift hanede seyretmeye devam ediyor.

Alım gücü gün geçtikçe düşüyor, sokakta dokunduğumuz her vatandaş ekonomiden, çaresizlikten dert yanıyor. Türk ekonomisi, Hükûmetin rotasında toparlanamaz şekilde daha da kötüye sürüklenmeye devam ediyor.