Ekonomi

Kredi borcu olanlar dikkat! Kredi borç faizi yüzde 11’den 18’e çıkarılıyor

Bankadan kredi kullanmak isteyen vatandaşlar bir kez daha düşünün. Kredi borç faizi yüzde 11’den 18’e, yapılandırmada geçen süredeki faiz yüzde 5’ten 12’ye çıkarılıyor ve bunun yüzde 30’unun peşin yatırılması isteniyor. Konuyu meclise taşıyan İstanbul Milletvekili Engin Altay, böyle bir pandemi döneminde kredi borç faizlerinin yükseltilmesine tepki göstererek şu açıklamalarda bulundu;

Kredi borç faizi

Milletvekillerimiz haftalardır “Çiftçinin traktörü, ahırdaki öküzü hacizde.” diye feryat ederler, milletvekillerimiz haftalardır “Çiftçinin mahsulü ambarda kaldı, tarlada kaldı, çiftçi perişan.” diye feryat ederler, Cumhuriyet Halk Partili milletvekilleri haftalardır “Çiftçinin Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının yeniden yapılandırılması lazım.” diye feryat ederler. Şimdi, önümüzde bir tablo var; dalga geçer gibi, alay eder gibi: Kredi borç faizi yüzde 11’den 18’e çıkarılıyor, yapılandırmada geçen süredeki faiz yüzde 5’ten 12’ye çıkarılıyor, yapılandırma faizi yüzde 18’e çıkarılıyor ve bunun yüzde 30’unun peşin yatırılması isteniyor. Ben çok merak ediyorum; siyasi iktidar, Türk çiftçisinin beyninin yok olduğunu mu düşünüyor?

Çiftçi tefeci kıskacına alınmış

Yani bunu hiç yapmamak, böyle bir şeyi yapmaktan çiftçi bakımından daha yararlıdır. Çiftçiyi içine düşürdüğünüz durumdan dolayı utanacaklarına, çiftçiyi içine düşürdükleri durumdan daha zor durama sokacak, tefeci kıskacına alınmış Türk çiftçisi yaratma anlayışını da kınadığımızı, yadırgadığımızı belirtiyoruz.

Türk çiftçisine, Türk köylüsüne buradan sesleniyorum: Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında, Millet İttifakı iktidarında çiftçilerin bütün faizlerini sileceğimize namus ve şeref sözü veriyoruz.

VERGİ BORÇLARININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI

Öte yandan, “vergi barışı” diye söylendi, hem SGK primleri bakımından hem vergi borçları bakımından bir yeniden yapılandırma ortaya koyuldu. “İyi” dedik, “güzel” dedik, “makul” dedik lakin pandeminin de biteceği öngörülerek şubat ayında yapılandırılmış vergi borçlarının ilk taksitlerinin ödenmesiyle süreç başladı ama pandemi bitmedi. Tam tersine vaka sayıları arttı, izolasyon ve kapanma devlet yoluyla daha yaygınlaştırıldı. Özetle, vergi mükellefleri dükkânını açamaz bir hâldeyken bu mükelleflerden şubat, mart, nisan aylarında yapılandırdıkları verginin taksitlerinin ödenmesi talep ediliyor. Bu, şu demek: Hiç kimse -yani tüketilen kâğıda, evraka yazık- hiçbir esnaf şubat ve mart taksitini ödeyemez. Eğer maksadınız samimiyse, vergi borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili gerçekten küçük esnafı, KOBİ sahiplerini düşünüyorsa Hükûmet birinci çağrımız -aşılama devam ediyor yetersizde olsa- hiç değilse bu taksitlerin temmuzda başlamasıdır, başlatılmasıdır.

Şubat, martta taksitini ödeyemeyen esnafın yapılandırması da sona erecektir yani barış bitecektir. O zaman bu iş niye yapılmıştır? Yapılandırmaya giren hiçbir esnaf şubat ve mart ayında dükkânlarını açamadıkları için bunu ödeyemez, ödeyemedi, ödeyemeyecek. Buradan yürütmeye çağrı yapıyorum: Vergi barışıyla ilgili yapılandırmanın “İlk taksitinin temmuz ayında ödenmesi.” şeklinde bir revize yapılması elzemdir. Aksi türlü, böyle devam edilirse Türk çiftçisine yapılan Türk esnafına da yapılmış olacak ve âdeta milletin aklıyla ve hâliyle alay edilecektir. Cumhuriyet Halk Partisi, Covid döneminde mağdur olan esnafın da borçlarının faizlerini -tıpkı çiftçi faizleri gibi- temelli silecektir.