Gündem

Prof. Dr. Müftüoğlu açıkladı! Bir ay tam kapanma da yetmez!

Son dönemlerde artış gösteren koronavirüs vakaları sebebiyle uzmanların büyük bir kısmı Ramazan ayı boyunca tam kapanma olması konusunda sürekli tavsiyelerde bulunuyor. Bu kapsamda Prof. Dr. Müftüoğlu yaptığı açıklamasında 4 haftalık tam kapanmanın da kademeli açılma uygulanmasa etkili olmayacağının altını çizdi.

Salgın kapsamında dün akşam Bilim Kurulu Fahrettin Koca başkanlığında toplandı. Yapılan toplantı sonucunda açıklama yapan Bakan Koca, Ramazan’da alınacak ve alınması tavsiye edilen kararları bugün düzenlenecek Kabine Toplantısında sunulacağını duyurdu.

“4 HAFTALIK TAM KAPANMA YETMEYECEK”

Köşesinde dört haftalık tam kapatmanın durumu kontrol almada itfaiye etkisi sağlayacağını vurgulayan Müftüoğlu, şu açıklamayı yaptı:

“Ne var ki 4 hafta süreyle uygulanması zorunlu olan böyle bir tam kapanmanın da bize yetmeyeceğini bilmeli. O dört haftalık tam kapanmadan sonra da en az 3-4 hafta sürecek bir ‘kademeli açılma’ sürecinin de bizi bekleyebileceğini bir kenara not etmeliyiz. Ayrıca içinde bulunduğumuz şartlar ne ‘ekonomik‘ ne de ‘sosyal‘ olarak zaten tam bir kapanmaya imkan vermiyor. Bu nedenle de ‘olmayacak duaya amin demeyi’ bir kenara bırakıp ‘uygulanabilecek çözümler’e bakmamızda fayda var. İşte tam da bu noktada ‘Madem ki tam kapanma olmuyor, bari kapatma sürecini devreye sokalım’ alternatifini tartışmamızda fayda var”

MUTASYON VİRÜS ETKİSİ ARTIRDI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün düzenlenen Bilim Kurulu toplantısı sonrasında açıklamasında mutasyonlar hakkında şu bilgilendirmeyi yaptı:

“Hızlı yayılım dışında bunlar hastalığın daha ağır geçirilmesine neden olmaktadır. Son haftalarda çok sayıda mutant ve varyant virüs tespit ettik. Yeni vakaların yüzde 85’i ingiltere mutasyonudur. Bugün virüsün dünyada yaygın olan tipi budur. Bunun dışında tespit edilen varyantlar var. Güney Afrika varyantı 11 ilimizde 285 kişide, Brezilya varyantı 9 ilimizde 166 kişide görülmüştür.  Dünya sağlık örgütünün yüksek bulaştırıcılığı nedeniyle sıkı takibini tavsiye ettiği E484K mutasyonuna 4 bin 820 vakada rastlanılmıştır. Bu yeni durum vaka sayılarını artırdığı gibi yatan hasta sayısını da artırdı. Türkiye genelinde yüzde 59 olan yatak doluluk oranı , yüzde 67.4 olan yoğun bakım doluluk oranında ciddi artış yoktur ama gelişmeler ciddi, veriler ikaz edicidir”